Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.

1. Minister Blok door het stof vanwege opmerkingen over Suriname

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vindt zijn uitspraken over onder meer migratieproblemen en het ‘mislukte’ Suriname achteraf niet zo verstandig. Hij had ze zo niet moeten doen, zegt hij in reactie op alle commotie.

Zelfs zijn eigen partij VVD en coalitiepartner D66 uitten felle kritiek en eisten opheldering. Blok gaat diep door het stof. Hij verwacht wel minister te kunnen blijven, hoewel ‘de Tweede Kamer daarover oordeelt’.

2. Trump lijkt nu weer overtuigd van Poetins onschuld

Trump lijkt maar van mening te blijven veranderen over de Russische inmenging in de Amerikaanse politiek. Woensdag leek hij weer helemaal overtuigd dat de Russen zich niet met de binnenlandse politiek van de VS bemoeien.

Een verslaggever vroeg of hij dacht dat de Russen het nog steeds op de VS hadden gemunt. Trump schudde zijn hoofd en antwoordde "nee''. Het Witte Huis legde even later uit dat Trump "nee" zei omdat hij geen vragen wilde beantwoorden. Hij bedoelde niet te zeggen dat de Russen zich niet in de Amerikaanse politiek proberen te mengen.

Daarna liet Trump in een interview met CBS News weten dat hij de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de Russische inmenging. Dinsdag erkende hij de Russische bemoeienissen ook al, nadat hij een storm van kritiek over zich heen kreeg over zijn uitspraken na zijn de ontmoeting met Poetin op maandag in Helsinki.

Hij zei toen dat hij geen reden heeft te geloven dat Rusland probeerde de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Inmiddels vraagt Trump zich af 'what the fuss is all about'.

3. Datalek bij Randstad, gegevens werkzoekenden voor iedereen te zien

Uitzendbureau Randstad heeft korte tijd te maken gehad met een datalek. Door een softwarefout waren privégegevens van werkzoekenden die staan ingeschreven bij het bedrijf voor iedereen in te zien, melden RTL Z en de NOS.

Het ging bijvoorbeeld om e-mail- en woonadressen, telefoonnummers, opleidingsniveau, werkervaring en salariswensen.

De gegevens zijn minstens één dag openbaar geweest. Beveiligingsonderzoeker Dennis Veninga van Networking4all ontdekte het probleem.

Hij wilde zijn profiel laten verwijderen, maar besloot eerst nog zijn gegevens op te vragen. Toen kreeg hij de gegevens van een andere kandidaat te zien.

4. Duitse kopers Tesla kunnen fluiten naar duizenden euro's subsidie

Wie in Duitsland een elektrische auto koopt, komt in aanmerking voor riante milieusubsidies. Daarmee wordt een Tesla ook een stuk goedkoper - althans, dat dachten de kopers.

Overheidsinstanties hebben nu besloten dat de auto veel te duur is om in aanmerking te komen voor de regeling, waardoor Duitsers die de auto voor maart hebben gekocht, duizenden euro's worden teruggevorderd.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Gelukkig hoeven de autobezitters zich geen zorgen te maken, Tesla heeft al aangegeven de misgelopen subsidie te compenseren, om zo imagoschade te voorkomen.

5. Betaalgedrag bedrijven ondanks wet nog slechter

Het betaalgedrag in het bedrijfsleven is het afgelopen jaar ondanks aangescherpte wetgeving alleen maar verslechterd.

Dat blijkt uit onderzoek van Betaalme.nu, een verbond van grote bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties dat streeft naar kortere betaaltermijnen voor het mkb.

Strengere wetgeving moest ervoor zorgen dat grote bedrijven hun rekeningen aan kleinere bedrijven eerder betalen. Voor mkb'ers kan een te laat betaalde rekening van een grote opdrachtgever leiden tot grote financiële problemen.

Sinds juli vorig jaar mogen grote bedrijven geen betalingstermijnen langer dan 60 dagen meer hanteren voor mkb-bedrijven.

Ondanks die regeling deden grote bedrijven afgelopen jaar gemiddeld 43 dagen over het betalen van rekeningen - 2 dagen langer dan het jaar ervoor.

6. Werkloosheid in Nederland stabiel - al vier maanden onder de vier procent

Het werkloosheidspercentage staat al vier maanden stabiel op 3,9 procent. Van de Nederlandse beroepsbevolking zitten nu 354.000 mensen zonder baan, meldt het CBS.

Het werkloosheidspercentage staat al vier maanden stabiel op 3,9 procent. Wel is de werkloosheid nog steeds hoger dan het laagste punt voor het begin van de economische crisis. In de tweede helft van 2008 lag het werkloosheidspercentage op 3,6 procent.

Ook het aantal werklozen dat stopt met zoeken daalt de afgelopen maanden, zij lijken meer kansen op de arbeidsmarkt te zien dan voorheen. Hierdoor blijven meer mensen behoren tot de beroepsbevolking.

Dit heeft invloed op het werkloosheidscijfer. Dat daalt wanneer mensen besluiten het bijltje erbij neer te gooien en dus geen werkzoekende meer zijn.

7. Cijferregen gaat door: Unilever presenteert kwartaalcijfers

Na TomTom, Netflix en AkzoNobel presenteerde Unilever vanmorgen zijn kwartaalcijfers. Die vielen wat minder goed uit dan het levensmiddelenconcern zelf had verwacht.

Unilever mikte op een omzetgroei van 3 tot 5 procent per jaar, maar kende in het tweede kwartaal een omzetgroei van 1,9 procent.

Het concern sloot het kwartaal af met een omzet van 13,7 miljard euro. Voor de rest van het jaar houdt Unilever vast aan zijn verwachtingen en aan zijn doelstellingen voor 2020.

8. Na leraren willen ook basisschooldirecteuren meer salaris

Directeuren in het basisonderwijs hebben het nakijken. De leraren waar ze leiding aan geven krijgen er gemiddeld 8,5 procent salaris bij en daarbovenop nog een bonus van bijna een half maandsalaris.

Zelf moeten directeuren het doen met een schamele 2,5 procent loonsverhoging. Ze krijgen ook geen bonus. Na de vakantie gaan ze actievoeren, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders aan de NOS.

Leraren hebben de afgelopen tijd succesvol gestaakt. De bestbetaalde leraren verdienen straks beter dan hun directeur. Dat kan natuurlijk niet, vinden de directeuren.

9. Verdachten van gifgasaanslag in beeld

De Britse autoriteiten hebben mogelijk de daders geïdentificeerd van de zenuwgasaanval op ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter.

Het zou gaan om Russen, berichten Britse media. Zij baseren zich op informatie van een bron rond het onderzoek.

"Onderzoekers weten zeker dat het om Russen gaat", zei de ingewijde tegen persbureau Press Association.

“Ze gebruikten beelden van bewakingscamera’s en vergeleken die informatie met gegevens over mensen die rond dat moment het land binnenkwamen."

10. Sport: Loodzware Alpenetappe met drie moeilijke toppen

En het peloton wacht vandaag een loodzware etappe in de Tour de France. Voor het eerst in drie jaar finisht de Tour weer op de Alpe d’Huez, die sinds de jaren ’70 bekendstaat als de ‘Hollandse berg’.

Maar voor de finish moeten de wielrenners eerst drie toppen van de buitencategorie beklimmen over een afstand van 175,5 kilometer.

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!