Geraint Thomas heeft in de Tour de France ook de etappe naar de top van Alpe d’Huez gewonnen. De drager van de gele trui sprintte net iets beter dan Tom Dumoulin, die net als woensdag als tweede eindigde.

Thomas verpestte een Nederlands feestje op de bekende Alp met een oranje tintje. Het had er lang van weg dat Steven Kruijswijk in de voetsporen ging treden van Gert-Jan Theunisse, die in 1989 als laatste Nederlander als eerste boven kwam op Alpe d’Huez. De kopman van LottoNL-Jumbo reed bijna zeventig kilometer op kop. Hij pakte een voorsprong van ruim zes minuten maar werd vlak voor de finish achterhaald door een groepje met favorieten voor de eindzege.

Thomas finishte twee seconden eerder dan Dumoulin. Romain Bardet gaf drie seconden toe op de winnaar en titelverdediger Chris Froome vier. Na de drie etappes in de Alpen koestert Thomas een voorsprong van 1.39 op zijn ploeggenoot Froome. Dumoulin staat derde, op 1.50. De Limburger deed aan de finish geen moeite zijn teleurstelling te verbergen. Dumoulin verweet zichzelf dat hij vlak voor de sprint een schakelfoutje maakte.

Dylan Groenewegen, ploeggenoot van Kruijswijk, stapte af in de twaalfde etappe. De Amsterdammer, deze Tour al goed voor twee ritzeges, had te veel last van de gevolgen van een valpartij zondag in de kasseienrit. Ook erkende sprinters als Fernando Gaviria en André Greipel haalden de finish niet. Mark Cavendish en Marcel Kittel overschreden woensdag al de tijdslimiet.

Kruijswijk: het was het proberen waard

Steven Kruijswijk kreeg donderdag in de twaalfde etappe van de Tour de France veel complimenten voor zijn aanvallende manier van koersen, al zat een overwinning er niet in. ,,Het was het proberen waard”, aldus de Nederlandse kopman van LottoNL-Jumbo, die deel uitmaakte van een vroege ontsnapping en uiteindelijk alleen doorging en 70 kilometer lang alleen reed. Enkele kilometers voor de aankomst op de Alpe’Huez passeerden de belangrijkste klassementsrenners Kruijswijk alsnog en ging de dagzege naar Geraint Thomas van Team Sky.

,,Ik wist dat het moeilijk ging worden. Ik had minder over dan ik had gehoopt op de laatste klim. Het is wel een teleurstelling dat ik het na zo'n grote voorsprong niet haal'', aldus Kruijswijk in een eerste reactie tegen de NOS.

Kruijswijk had geen spijt van de keuze die hij maakte. ,,Ik stond zesde in het klassement, dus het was wel een gewaagde actie. Als ik niet alleen was doorgegaan, had ik het zeker niet gehaald. Ik houd er wel van om op zo'n manier te koersen. Gewoon kijken waar het schip strandt in plaats van drie weken achtervolgen. Het was een mooie dag.''

Dumoulin: ik heb het zelf verkloot

Tom Dumoulin was kritisch op zichzelf, nadat hij in de Tour de France de rit naar Alpe d'Huez als tweede was geëindigd. ,,Ik heb het zelf verkloot'', aldus de kopman van Team Sunweb, die een dag eerder in de eerste Alpenrit ook al tweede werd.

,,Ik maakte in de sprint een schakelfout waardoor ik meteen kansloos was'', aldus Dumoulin tegen de NOS. ,,Ik denk eerlijk gezegd dat Geraint Thomas vandaag de sterkste was, maar ik zorgde er zelf voor dat ik de strijd niet echt kon aangaan.''

Hij had het zwaar gehad, bekende Dumoulin. ,,Aan het begin van de klim voelde ik me helemaal niet goed. Het was een kwestie van doorbijten. Op het laatst voelde ik me wel weer wat beter. Helaas heb ik het bij de finish niet kunnen afmaken.''