Het Witte Huis heeft een verzoek van Rusland afgewezen om Amerikaanse burgers te mogen ondervragen. Die burgers, onder wie voormalig Amerikaans ambassadeur in Moskou Michael McFaul, worden door de Russische justitie verdacht van verschillende misdrijven in dat land.

De Russische president Vladimir Poetin had tijdens de top met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump een voorstel gedaan om de Amerikanen te mogen ondervragen. In ruil daarvoor zouden de VS in Moskou de Russische verdachten van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen mogen ondervragen. Trump zei openlijk het voorstel, samen met een mogelijke Amerikaanse erkenning van de bezetting door Rusland van de Krim, te overwegen, tot woede van veel politieke tegenstanders.

Poetin zei na de topontmoeting met Trump in Helsinki maandag dat hij eventueel bereid was om de Amerikaanse justitie de twaalf Russen in eigen land te laten ondervragen in ruil voor de tegenprestatie.

,,Hopelijk laat president Poetin de twaalf van inmenging beschuldigde Russen naar de Verenigde Staten komen om hun onschuld of schuld te bewijzen, zei woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis donderdag in de toelichting op het besluit van Trump.

Poetin noemde tijdens de top ook specifiek de naam van de Amerikaanse zakenman Bill Browder als een persoon die de Russen graag willen verhoren. Browder maakt Poetin en de top van het Kremlin al meer dan tien jaar het leven zuur met beschuldigingen van corruptie en moord aan het adres van Poetin en zijn getrouwen.

De Russische president denkt dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen hebben samengewerkt met Browder om de campagne van Hillary Clinton met 400 miljoen dollar te steunen. Dat geld zou door Browder illegaal uit Rusland zijn gesluisd. Browder doet dat af als onzin. Zijn advocaat, de Rus Sergei Magnitski, overleed in 2009 in een Russische gevangenis onder verdachte omstandigheden. Browder zet zich sinds die tijd in om de onderste steen boven te krijgen over de dood van de advocaat.

De Amerikaanse Senaat stemde met 98 stemmen voor en 0 tegen voor een resolutie die verbiedt dat Rusland de voormalige Amerikaanse ambassadeur Michael McFaul, Browder of andere Amerikaanse functionarissen ondervraagt.