Tien jaar geleden, in het najaar van 2007, begonnen financiële markten te ontsporen in wat de grootste beurscrisis zou worden sinds de Tweede Wereldoorlog.

Vermogensbeheerder Schroders heeft een overzicht gemaakt met enkele grafieken die tonen wat er op aandelen- en obligatiemarkten is gebeurd in de afgelopen tien jaar.

De kredietcrisis leidde in 2008 tot een forse crash op aandelenmarkten, maar die herstelden zich in de jaren daarna ook weer redelijk snel.

Mede door het beleid van centrale banken, die rentes in de jaren na de grote klap kunstmatig laag hielden, was het rendement op aandelen de afgelopen tien jaar beter dan dat voor staatsobligaties.

Een belegging in de MSCI World Index, een brede wereldwijde index voor aandelen, leverde gemiddeld 4,3 procent per jaar op in de afgelopen tien jaar.

De marktrente voor westerse staatsobligaties daalde daarentegen gestaag. Zo leverde een 10-jarige Duitse staatslening in 2007 nog 4,5 procent rendement op, terwijl dat anno 2017 minder dan een half procent is.

Topsectoren op de beurs

Schroders publiceerde ook onderstaande grafiek, die inzoomt op sectoren op de beurs. Die geeft een aardig beeld van de verschillen tussen branches, als het gaat over de prestaties van beursgenoteerde bedrijven.

(klik voor uitvergroting)

beleggen, kredietcrisis

Te zien is dat je een belegging van 1.000 dollar in drie sectoren had kunnen verdubbelen in tien jaar: dan gaat het om de gezondheidssector (Healthcare, onder meer farmabedrijven), dagelijkse consumptiegoederen (Staples, denk daarbij aan bedrijven zoals levensmiddelenconcern Unilever, Nestlé, Procter & Gambe en Coca-Cola) en de IT-branche.

Niet heel verrassend waren banken de slechtste sectorbelegging in de afgelopen tien jaar. De sector waar de kredietcrisis zijn oorsprong vond, leverde over de afgelopen tien jaar een negatief rendement op van meer dan 30 procent.