Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Traagste stijging huizenprijs in 3 jaar, maar huis is wel bijna €22.000 meer waard

Nederland is zo langzamerhand zo gewend geraakt aan extreme stijgingen van de huizenprijs, dat een plus van bijna 6 procent op jaarbasis als een tegenvaller overkomt. Huizenprijzen stijgen nog steeds, maar in augustus was sprake van de traagste groei in drie jaar tijd.

Huizenprijzen zijn in augustus gemiddeld met 5,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendmaakten.

Kijk je naar de gemiddelde transactieprijs, dan lag die in augustus dit jaar op 316.183 euro en dat is nog altijd een absoluut record. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder is de gemiddelde huizenprijs met 21.980 euro gestegen.

Nederland is zo langzamerhand zo gewend geraakt aan extreme stijgingen van de huizenprijs, dat een plus van bijna 6 procent op jaarbasis bijna als een tegenvaller overkomt. Huizenprijzen stijgen nog steeds, maar in augustus was sprake van de traagste groei in drie jaar tijd.

2. Maximale hypotheek mét NHG-garantie tot €310.000 in 2020

De grens voor de maximale hypotheek die je als huiseigenaar kunt krijgen mét NHG-verzekering gaat volgende jaar met 20.000 euro omhoog naar 310.000 euro, zo maakte de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie vrijdag bekend.

Met een NHG-verzekering kunnen huiseigenaren zich onder voorwaarden indekken, als ze in betalingsproblemen komen en de woning noodgedwongen verkocht moet worden. Banken hebben dan via het vangnet van de NHG de garantie dat ze de volledige hypotheeklening terugkrijgen.

De NHG-grens voor 2020 ligt een ongeveer 6.000 euro lager dan de gemiddelde huizenprijs van augustus 2019.

3. Huiszoekingen bij Dominique Leroy, de toekomstige CEO van KPN

Op de dag dat haar werknemers haar bedankten, heeft het Brusselse gerecht huiszoekingen uitgevoerd bij Proximus-topvrouw Dominique Leroy. Zij treedt op 1 december aan als nieuwe CEO van KPN. Het gaat om een onderzoek naar misbruik van voorkennis bij het verhandelen van aandelen Proximus.

Als Leroy schuldig wordt bevonden, kan ze één maand tot vier jaar gevangenisstraf krijgen en een boete tot 80.000 euro. Deze vrijdag is de laatste werkdag van Leroy bij het Belgische telecombedrijf Proximus.

4. Minister Mike Pompeo geeft per ongeluk toe dat de Iran-crisis het directe gevolg is van het optreden van Trump

Minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken heeft woensdag erkent dat de huidige crisis rond Iran een “direct gevolg” is van het optreden van president Donald Trump. Het komt doordat Trump met de VS uit de in 2015 gesloten nucleaire deal met Iran is gestapt, zei hij onbedoeld tegen journalisten: "Er zijn nu mensen die zeggen dat de strategie van de president niet werkt, maar ik zou juist het tegendeel willen beweren. Ik zou zeggen dat wat we nu zien een direct gevolg is van onze terugtrekking uit de rampzalige JCPOA".

Hij verwijst daarmee naar de officiële naam van de nucleaire deal tussen Iran, de VS en een aantal Europese landen: The Joint Comprehensive Plan of Action. Volgens de VS heeft Iran afgelopen weekend drone-aanvallen uitgevoerd op olie-installaties in Saudi-Arabië.

5. Airbnb gaat pas in 2020 naar de beurs

In een uiterst summier persbericht heeft woningverhuurplatform Airbnb aangekondigd in de loop van volgend jaar naar de beurs te gaan, terwijl topman Brian Chesky eerder dit jaar nog zei dat het bedrijf aan het einde van 2019 wel klaar zou zijn voor een beursgang.

Airbnb heeft geen toelichting op het besluit, maar enigszins vergelijkbare platforms als Uber en WeWork liggen momenteel slecht bij beleggers. De koers van het aandeel van taxidienst Uber is sinds de beursintroductie met 18 procent gedaald en eerdere deze week werd bekend dat aanbieder van flexibele werkplekken WeWork de beursgang voorlopig uitstelt vanwege 'gebrek aan belangstelling'.

6. Huawei presenteert eerste 'sanctiesmartphones' met alleen een uitgeklede versie van Android

De Chinese techgigant Huawei heeft zijn nieuwe smartphones Mate 30 en Mate 30 Pro gepresenteerd. Het zijn toestellen met alleen de meest eenvoudige open-sourceversie van Android, omdat de algemene versie van het besturingssysteem van Google vanwege Amerikaanse sancties niet gebruikt mag worden. Ook staan er geen vooraf geïnstalleerde apps van Google op, zoals YouTube, Gmail en Maps.

Volgens topman Richard Yu zijn de Mates wel compacter en hebben ze betere camera’s en helderdere schermen dan de onlangs gepresenteerde iPhone 11. Wel erkent hij dat de toestellen niet ideaal zijn: "We proberen het in orde te maken voor consumenten maar we hebben tijd nodig om dit op te lossen."

7. Nederlandse ondernemers vrezen no deal-Brexit, maar Juncker houdt hoop

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers maakt zich zorgen over een no deal-Brexit, met nog 40 dagen te gaan tot de Brexit-datum van 31 oktober, zo blijkt uit een peiling van werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland, in samenwerking met BNR.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie erkende donderdag in een interview met Sky News dat een Brexit zonder afspraken 'catastrofale' gevolgen zal hebben, maar zei dat de EU goed is voorbereid. Tegelijk sprak Juncker de hoop uit dat een deal met de regering van Boris Johnson nog mogelijk is.

8. Gemeenten voorzien problemen met 5G-masten op elke straathoek

Het kabinet wil gemeenten vanaf 2022 verplichten om 5G-antennes op lantaarnpalen, bushokjes en in openbare gebouwen te plaatsen. Maar veel gemeenten zien dat helemaal niet zitten, schrijft het FD. Onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven vrezen problemen. Want wie draait er op voor het onderhoud van de antenne als bijvoorbeeld een bushokje verplaatst moet worden?

Volgens telecombedrijven zal het zo'n vaart niet lopen. KPN, T-Mobile en Vodafone zeggen dat er een stuk minder 5G-antennes geplaatst zullen worden dan gemeentes nu denken. Ze komen alleen op heel drukke plekken, zoals de Amsterdamse binnenstad, rond stadions en op festivals.

9. SER wil vrouwenquotum bij 5.000 grotere ondernemingen

De Sociaal-Economische Raad (SER), een adviesorgaan van de regering, wil dat er hardere maatregelen komen om meer vrouwen aan de top te krijgen. De SER wil voor beursgenoteerde bedrijven in Nederland een 'ingroeiquotum' van 30 procent voor raden van commissarissen. Daarnaast moeten 5.000 grotere ondernemingen in Nederland met duidelijke actieplannen komen, vindt de SER.

Bij grotere bedrijven is slechts één op de acht bestuurders vrouw; bij raden van commissarissen is dit bijna één of vijf.

10. Ondernemersprogamma Dragons' Den terug op tv

Succesvolle ondernemers die plannen van startups beoordelen. Het programma Dragons' Den keert bij de omroep WNL terug op tv. Sander Schimmelpenninck doet de presentatie. Wie de topondernemers zijn die de pitches van aspirant-ondernemers gaan beoordelen, is nog niet bekend.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van donderdag: