Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Fed haalt een kwartje van de rente af en Trump is daar niet blij mee

Na de Europese Centrale Bank heeft ook de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente verlaagd. Het belangrijkste rentetarief ging met 0,25 procent omlaag om de economie aan te jagen. Onder meer de bedrijfsinvesteringen en export vielen de afgelopen tijd tegen.

Voor de Amerikaanse president Donald Trump was de renteverlaging niet voldoende. Hij ziet het liefst een nog veel lagere rente om de economische groei aan te wakkeren. “Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw. Geen lef, geen gevoel en geen visie!”, twitterde Trump.

De Fed is echter verdeeld over het rentebeleid. Vijf van de zeventien beleidsmakers wilden helemaal geen verlaging, terwijl zeven bestuurders juist de rente met een half procentpunt omlaag wilden brengen. De aandelenmarkten in New York sloten woensdag verdeeld na de aankondiging van de Fed.

2. Eerst sparen, dan een huis kopen; Duitse banken willen naar Nederland

In Duitsland is het het gebruikelijk dat starters eerst een bedrag sparen. Dat kan met steun van de Duitse overheid tegen een relatief hoge rente. Vervolgens koppelen banken een hypotheek aan het gespaarde bedrag bij de aankoop van een huis. Duitse banken zouden zo'n systeem graag ook in Nederland introduceren, meldt het AD. Maar de regering lijkt afhoudend: "Er zijn geen subsidies voor sparen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de krant.

3. Milde Tweede Kamer wil meer geld voor onderwijs

Lief tegen lief. Zo omschrijft NOS-verslaggever Arjan Noorlander dag één van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een echte clash tussen de coalitie en oppositie bleef woensdag uit. Wel kreeg GroenLinks-leider Jesse Klaver de lachers op zijn hand met een opmerking over zijn drugsgebruik.

De oppositie hamerde op meer geld voor de publieke sector. Vooral meer geld voor onderwijs was vaak te horen. Het lerarentekort moet worden aangepakt en de salarissen in het basisonderwijs moeten worden gelijkgetrokken met het voortgezet onderwijs.

Premier Rutte reageert vandaag op de voorstellen. De verwachting is dat hij openstaat voor aanpassing van de Prinsjesdag-plannen, omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

4. Extra bescherming voor officieren en rechters na moord op advocaat

Officieren van justitie en rechters die betrokken zijn bij het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi krijgen extra bescherming. Dit na de moord woensdagochtend op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het onderzoek.

Volgens Fred Westerbeke, hoofdofficier van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, waren er geen aanwijzingen dat er een aanslag op Wiersums leven zou worden gepleegd. Daarom waren er voor de advocaat geen aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Toch zou Wiersum zich ernstig zorgen hebben gemaakt over zijn veiligheid. Volgens het AD was hij bezig om op eigen houtje persoonsbeveiliging te regelen.

5. Consument sombert, maar blijft grote aankopen doen

Tussen denken en doen zitten een behoorlijk gat bij Nederlandse consumenten. Gevraagd naar het vertrouwen in de economie en de koopbereidheid geven consumenten in september een negatiever oordeel dan een maand eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Tegelijk is er bij de daadwerkelijke uitgaven van huishoudens weinig aan de hand. Deze cijfers lopen iets achter, met juli als meest recente peildatum. Maar in die maand gaven Nederlanders gemiddeld 1,7 procent meer uit dan een jaar eerder. Vooral de bestedingen aan huishoudelijke apparaten en woninginrichting groeiden fors, met een plus van 3 procent.

6. Online boodschappen doen: AH en Jumbo rukken op

Nederlanders kopen al geruime tijd volop schoenen, kleding, boeken en andere niet-eetbare spullen online. Maar boodschappen online bestellen begint ook serieus mee te tellen. Volgens de jaarlijkse Twinkle 100-ranking van bedrijven met de grootste online omzet voegt ah.nl zich bij de top 3, achter bol.com en Coolblue, meldt de NOS. Jumbo komt de top 10 binnen (op plaats 10) en Picnic staat op plaats 11.

7. Woerdens softwarebedrijf Onegini haalt €5 miljoen op

Onegini is klaar om Duitsland te veroveren. Het Woerdense softwarebedrijf heeft 5 miljoen euro opgehaald bij investeerders om naast Nederland en België ook bij de oosterburen verder te groeien. Onegini biedt oplossingen om apps te beveiligen met bijvoorbeeld een PIN-code, vingerafdruk, gezichtsherkenning of stemherkenning. Het bedrijf is marktleider in de Nederlandse financiële sector. Onder meer grote verzekeraars, Coolblue en de NS zijn klant.

8. Canadese premier Trudeau door het stof om oude blackface-foto uit 2001

Het Amerikaanse tijdschrift Time publiceerde woensdag een foto van de Canadese premier Justin Trudeau waarin hij te zien is met een zwart geschminkt gezicht. De foto is genomen in de lente van 2001 toen Trudeau lesgaf op een privéschool. Hij was als Aladdin verkleed voor een themafeest.

Dit bericht bekijken op Instagram

#trudeau #justintrudeau

Een bericht gedeeld door Gregory Robert Elfers (@gregelfers) op

Een reactie van Trudeau liet niet lang op zich wachten. "Ik had toen beter moeten weten, maar ik deed het toch. Het spijt me ten zeerste", zei de premier tegen verslaggevers. De onthulling komt op een slecht moment, omdat de campagne voor de verkiezingen op 21 oktober net is losgebarsten.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van woensdag: