Op de dag dat haar werknemers haar bedankten heeft het Brusselse gerecht huiszoekingen uitgevoerd bij Dominique Leroy, de vertrekkende topvrouw van telecombedrijf Proximus.

Het bedrijf bevestigde dat er onderzoek is gedaan in haar kantoor. Volgens verschillende Belgische media is ook haar thuisadres bezocht. Leroy komt binnenkort aan het roer te staan van KPN.

Volgens zakenkrant De Tijd gaat het om een gerechtelijk onderzoek naar misbruik van voorkennis bij het verhandelen van Proximus-aandelen. De Belgische beurswaakhond FSMA zei eerder al onderzoek te gaan doen naar een aandelentransactie van Leroy. Kort voor ze haar vertrek bij Proximus bekendmaakte, zou ze nog een pakket aandelen van ruim 285.000 euro te gelde hebben gemaakt.

Als ze schuldig wordt bevonden aan misbruik van voorkennis, riskeert ze één maand tot vier jaar gevangenisstraf en een boete tot 80.000 euro.

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn in België verplicht om transacties te melden als het totaalbedrag in een kalenderjaar boven 5.000 euro komt. De FSMA maakt die transacties vervolgens openbaar. Het vertrek van een bestuurder in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie.

Een woordvoerder van KPN liet weten "kennisgenomen te hebben van de berichtgeving" over Leroy. Ze wilde verder geen commentaar geven. Leroy volgt bij KPN Maximo Ibarra op. Eind oktober praat het telecombedrijf beleggers bij over de voorgenomen benoeming.

De huiszoekingen vallen net op de dag dat de werknemers van Proximus hun CEO verrasten met een bedankmoment buiten de Proximus-torens aan het Brusselse Noordstation, schrijft De Tijd. Vrijdag is de laatste werkdag van Leroy. Ze geeft dan het stokje over aan CFO Sandrine Dufour die op zal treden als interim-CEO.