Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Dichtdraaien gaskraan Groningen: bezuinigen om de rekening te betalen

De gaswinning in Groningen gaat de komende 12 jaar terug naar nul. Hoe betalen we dat? De jaarlijkse gasbaten bedragen zo’n 2 miljard euro voor de staat en er komen ook nog extra kosten aan voor schadevergoeding van Groningers die door aardbevingen zijn getroffen.

Volgens NRC Handelsblad kan de beslissing de kraan in Groningen dicht te draaien erop uitdraaien dat minister Wopke Hoekstra van Financiën eist dat er in 2019 op de uitgaven van de overheid wordt bezuinigd.

De trend bij de gaswinning is overigens ook nu al dat de productie van eigen bodem daalt: in 2017 was het volume van aardgas van eigen bodem voor het eerst lager dan de import van buitenlands aardgas, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

(klik voor uitvergroting)

aardgas

2. Restaurants balen eigenlijk van kortingsacties

Veel Nederlandse restaurants zouden het liefst stoppen met deelname aan actieweken van partijen als Iens. Maar alleen collectief, dat blijkt uit onderzoek van Misset Horeca onder 300 restaurants.

Door de felle concurrentie kunnen restaurants simpelweg niet om de acties heen, ook al vindt driekwart de commissie van de organisator te hoog en het actiepubliek vervelend.

3. Buitenlandse overname KPN wordt stuk lastiger 

Bedrijven die van vitaal belang zijn voor de Nederlandse telecomsector worden beter beschermd tegen overnames. Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer schrijft in een wetsvoorstel dat er een meldplicht voor die overnames moet komen, zodat de bedrijven niet ongewenst in buitenlandse handen kunnen vallen.

“Als internet, dataverkeer en telefonie niet goed werken, raakt het openbare leven ontwricht”, licht ze toe. Het wetsvoorstel wordt na de zomer behandeld door de Tweede Kamer.

4. Grote kans dat je pensioen niet waardevast blijft

Pensioenfondsen zagen de waarde van hun aandelenbeleggingen in het eerste kwartaal van dit jaar dalen. Hierdoor is verhoging van de pensioenen voor miljoenen Nederlanders verder uit beeld geraakt en hangt de kans op kortingen nog altijd in de lucht. Zowel de zwakte van aandelenmarkten als het perspectief van rentestijgingen pakten negatief uit voor pensioenfondsen.

5. Met de economie gaat het prima: werkloosheid zakt onder de 4%

De malaise bij pensioenfondsen staat in schril contrast tot hoe het verder gaat met de economie. Die draait op volle toeren. De werkloosheid is voor het eerst in tien jaar verder gedaald naar 3,9 procent, volgens het CBS.

In maart hadden ruim 8,7 miljoen mensen betaald werk. Gemiddeld nam het aantal werkzoekenden in de laatste drie maanden af met 13.000 per maand.

6. Baankans? Veel vraag naar installateurs van warmtepompen en zonnepanelen

De Sociaal Economische Raad (SER) presenteert donderdag een advies aan het kabinet waarin staat dat er een groot tekort dreigt aan personeel in de groene energiesectoren. Er zijn nu te weinig arbeidskrachten met de juiste opleiding om zonnepanelen of warmtepompen te installeren, terwijl er in de kolen-, olie- en gassector de ontslagen verder oplopen. Volgens voorzitter Mariëtte Hamer moet er meer focus op werkgelegenheid in deze sectoren komen.

7. Vliegveld Lelystad mag waarschijnlijk uitbreiden in 2020

Het aangepaste milieueffectrapport van luchthaven Lelystad is goedgekeurd. De uitbreiding komt daardoor steeds dichterbij en staat nu gepland voor april 2020.

Er is veel weerstand van omliggende provincies wegens geluidsoverlast. Lelystad Airport moet vakantievluchten overnemen van Schiphol, dat steeds drukker wordt. Tot 2023 gaat het om 10.000 starts en landingen per jaar. Daarna moet het vliegveld groeien naar 45.000 vliegbewegingen.

8. Britse Lords willen dat VK in de doune-unie met de EU blijft

De Britse premier Theresa May verloor woensdag een belangrijke Brexit-stemming in het Hogerhuis. Het House of Lords stemde vóór een amendement om het Verenigd Koninkrijk 'in een douane-unie' te houden.

Het amendement keert nu terug naar het Lagerhuis, dat er in alle waarschijnlijkheid in mei wederom over stemt. Ook daar heeft premier  May te stellen met partijleden die tegen de Brexit zijn en eerder met de oppositie mee stemden in een poging om het vertrek uit de Europese Unie tegen te houden.

9. Eén glas alcohol per dag toch niet funest

Het nieuws was de vorige weken overal (ook op Business Insider): één glas alcohol per dag bekort je leven aanzienlijk. Een man van 40 die elke dag een glas wijn drinkt, verkort zijn leven met bijna anderhalf jaar. Niet dus, bericht de Volkskrant.

De krant keek kritisch naar de onderzoeksresultaten en kwam tot de conclusie dat dat te kort door de bocht is. Wél staat er in de studie dat vanaf 100 gram alcohol per week (ongeveer tien glazen bier van 250 ml of wijn van 100 ml) er een verhoogd algemeen risico op sterfte is.

10. Veel koffie drinken: je raakt niet uitgedroogd

Ander dranknieuws. Veel gezondheidsgoeroes en fitness-influencers zijn voorstander van het drinken van enkele liters water per dag. Sommigen beweren ook dat cafeïnehoudende dranken zoals thee en koffie je niet op dezelfde manier hydrateren als puur water, maar je zelfs uitdrogen.

Maar dat je uitdroogt van veel koffie drinken klopt niet, zegt een specialist tegen Business Insider. Wel kan overmatig koffie drinken andere nadelen meebrengen. Lees hier meer »

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)