De Nederlandse economie vaart op volle kracht en dat is ook te merken op de arbeidsmarkt. Het aantal mensen dat actief op zoek is naar een baan is gedaald tot minder dan 4 procent van de beroepsbevolking.

De daling van de werkloosheid heeft in maart verder doorgezet. In de derde maand van het jaar waren er 357.000 werklozen, oftewel 3,9 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder bedroeg het werkloosheidspercentage nog 4,1 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In maart hadden ruim 8,7 miljoen mensen betaald werk. Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20.000 per maand toegenomen, aldus het statistiekbureau.

Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen dus de 357.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 13.000 per maand.

(klik voor uitvergroting)

werkloosheid laag onder 4%

De rest van deze groep niet-werkenden, bijna 3,9 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is de laatste drie maanden met gemiddeld 3000 per maand afgenomen, zo meldt het CBS. Uitkeringsinstantie UWV registreerde een afname van het aantal ww-uitkeringen naar 327.000 eind februari.

Het werkloosheidspercentage was in de afgelopen maand nog niet terug op het niveau van vlak voor de economische crisis. Wel is dit percentage sinds begin 2014, toen de werkloosheid piekte op 7,8 procent, gehalveerd.

In maart was 3,8 procent van de mannen en 4,1 procent van de vrouwen in de beroepsbevolking werkloos. Daarmee was het verschil tussen mannen en vrouwen een stuk kleiner dan tien jaar geleden, toen de arbeidsmarkt ook gespannen was. Destijds was 3 procent van de mannen en 4,4 procent van de vrouwen in de beroepsbevolking werkloos.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wees er in een reactie op dat het werkloosheidspercentage voor het eerst sinds bijna tien jaar onder de grens van 4 procent lag.

"De gezamenlijke uitdaging is nu om te zorgen dat mensen die nog op zoek zijn naar werk, ook een passende plek vinden. Bijvoorbeeld door om- en bijscholing. Vooral in de sectoren waar juist tekorten aan mensen dreigen, denk aan de bouw en de zorg'', aldus Koolmees.