Zelfs houten vloeren worden geraakt door de oorlog in Oekraïne. Sinds de Russische invasie zijn de prijzen voor eikenhouten vloeren, veruit de populairste soort, scherp gestegen. Ook is er minder keuze, zo blijkt uit een rondgang van Business Insider.

Ongeveer een derde van de totale eikenvoorraad van West-Europa komt uit Oekraïne, vertelt directeur Lars Versteeg van Flamingo Parket, dat houten vloeren verkoopt aan speciaalzaken. Zijn belangrijkste leveranciers komen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

“De meeste fabrieken werken tot 30 procent van hun capaciteit”, vertelt hij over de situatie in Oekraïne. “Mensen die daar werken zijn of gevlucht of zijn aan het vechten. Wij krijgen wel spullen maar mondjesmaat, niemand weet hoe lang dit gaat deuren. We zijn op zoek naar alternatieven. We kopen hout nu in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Polen. Het probleem is dat iedereen dat doet, dus het is druk op de markt.”

Ook de sancties tegen Rusland zitten Versteeg dwars. Hij heeft niet alleen te maken met de boycot van Russische spullen, maar ook nog met een vrachtverbod. “Geen schepen varen meer.” Versteeg importeert net als veel andere vloerleveranciers triplex, dat gemaakt wordt van Russische berken en dat als onderlaag dient voor houten vloeren.

Deze problemen in de toeleveringsketen leiden tot hogere prijzen. Volgens Versteeg zijn de prijzen van eikenhouten vloeren met 10 tot 15 procent gestegen sinds het begin van de oorlog. Ook zijn sommige vloeren niet meer beschikbaar. "Een houten vloer met weinig noesten en gesneden in brede of lange planken is niet aan te komen."

De prijzen zullen blijven stijgen, als de oorlog aanhoudt

Als de oorlog aanhoudt, zullen de prijzen verder stijgen, denkt Versteeg. Ook vloerspecialist Tobias Hebbinge van Martijn de Wit Vloeren beaamt dat. "Sinds het begin van de oorlog zijn de vloeren 10 tot 20 euro duurder per vierkante meter, en dit gaat verder omhoog." Hij geeft als reden dat er een tekort is aan hout en dat de huidige voorraden worden opgekocht door onder meer de Verenigde Staten en China.

Hebbinge geeft aan dat ook zijn zaak kampt met een tekort aan eikenhout uit Oekraïne en multiplex uit Rusland of Wit-Rusland. Of ze naar alternatieve houtsoorten kijken? "Je hebt nog vloeren die van tropisch hardhout gemaakt zijn, maar die zijn donker. En licht hout, zoals eiken, is waar mensen naar op zoek zijn."

Niet alleen individuele zaken kampen met tekorten. Bestuurslid Jan van der Kroef van brancheorganisatie het Gilde van Parketteurs erkent het probleem voor de hele sector. "Voor parket komt redelijk wat eikenhout uit Oekraïne. En berkenhout triplex, dat onder de planken zit, komt uit Rusland."

Het directe gevolg hiervan is dat de prijzen hard stijgen. "De prijzen zijn momenteel twee of drie dagen geldig en zijn sinds begin van de oorlog met 5 tot 7 euro per vierkante meter gestegen", zegt Van der Kroef. Hij denkt net als Hebbinge en Versteeg dat de prijzen nog verder omhoog zullen gaan.

'Straks drie tot vier maanden wachttijd'

Maar niet alle leveranciers bestellen hun hout in Oekraïne. Directeur Edwin Cools van Albers Parket heeft nog geen problemen, omdat hij het hout elders bestelt. Toch merkt hij dat de houtmarkt drukker wordt. "Alle mensen die geen materialen meer krijgen uit Oekraïne, gaan op zoek naar andere kanalen."

Hij merkt dat er steeds meer nieuwe vloerzaken bij hem aankloppen. Maar hij moet ze vaak een 'nee' verkopen. "We moeten eerst onze bestaande klanten helpen, en dan pas ontstaat er ruimte voor nieuwe klanten. Die is er niet op dit moment."

Directeur Paul van Vlijmen van Parket-Fabriek, de naar eigen zeggen op twee na grootste parketzaak in Nederland, verwacht dat de prijzen van een houten vloer tegen de zomer met 20 procent zijn gestegen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Zijn bedrijf merkt nu al dat de orders die ze bij leveranciers plaatsen slechts voor de helft worden gevuld. Hierdoor slinken de voorraden in een rap tempo, waardoor er schaarste ontstaat. Dit zal op termijn leiden tot hogere prijzen.

Ook wordt het niet meer mogelijk om de vloer enkele weken na bestellen op te halen, denkt Van Vlijmen. "Bij ons komen mensen die zeggen: 'Ik wil over drie weken een vloer'. Maar we gaan tegen de zomer naar een scenario van drie tot vier maanden wachttijd." Voor sommige vloeren is de wachttijd nu al zes tot negen maanden, aldus Van Vlijmen. Het gaat dan om de vloeren met weinig noesten.

Hij geeft als tip voor mensen die binnenkort een vloer komen uitzoeken om daarmee niet te wachten. "Kom een jaar van tevoren langs. Dan heb je de garantie dat je vloer op tijd komt."

LEES OOK: Tekort aan zonnebloemolie: dit moet je weten over alternatieven zoals olijfolie, arachideolie, sojaolie en kokosolie