De nieuwe, op handen zijnde strengere tabaksregels in de EU, bedreigen snus, de zakjes poedertabak die Zweden en Noren onder graag hun bovenlip plakken. Zweedse ministers vechten in Brussel voor het recht op het typische Scandinavische genotsmiddel.

Brussel is van plan om een verbod in te voeren op tabak met een smaakje. Dat verbod betekent het einde van de mentholsigaret, maar ook van veel soorten snus dat vaak een smaakje meekrijgt.

De Zweden zijn not amused, schrijft The Wall Street Journal. Jarenlang probeert de Zweedse regering Europa juist zo ver te krijgen dat snus mag worden geëxporteerd naar andere EU-landen, maar die zijn niet van zins het kankerverwekkende genotsmiddel toe te laten. Het enige wat Stockholm voor elkaar kreeg, was dat snus in eigen land wel verkocht mocht worden. In Zweden en Noorwegen gaan jaarlijks naar schatting 285 miljoen blikjes snus over de toonbank.

Dat Brussel toelaat dat andere landen de verkoop van snus tegenhouden terwijl er wel sigaretten en andere vorman van tabak worden verkocht, was al erg genoeg. Maar EU-regels die de snus-consumptie in Zweden reguleren, daar willen ze niets van weten. Niet alleen de minister van handel, Wea Brjörling komt op voor ze zuigtabak. Zelfs de minister voor jeugd- en bejaardenzaken zet zich in voor snus.

Hoewel snus kankerverwekkend is, zeggen voorstanders dat het veel beter is dan roken omdat het de longen niet aantast. Daarbij hebben in tegenstelling tot bij het roken van een sigaret, omstanders geen last van snus.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl