Nog voordat de Brexit daadwerkelijk een feit is, zorgt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie al voor verzwakking van de economie.

De naderende Brexit heeft duidelijk zijn weerslag op de Britse economische groei. Volgens het Britse statistiekbureau was in het vierde kwartaal van 2018 sprake van 0,2 procent groei op kwartaalbasis, tegen een groei van 0,6 procent in de vorige meetperiode. Het gaat daarbij om voorlopige cijfers.

Het Britse pond verloor stevig aan waarde na de publicatie van de cijfers.

Britse consumenten en bedrijven trappen op de rem

Door de Brexit-perikelen blijven ondernemers en consumenten onzeker, wat een rem zet op de economie, terwijl het zwakkere pond de prijzen aanjaagt waardoor de budgetten van huishoudens onder druk staan.

Over heel 2018 werd een economische vooruitgang opgetekend van 1,3 procent, tegen een groei van 1,5 procent een jaar eerder. De groeivertragingen waren steviger dan waar kenners in doorsnee op rekenden.

Britse huishoudens waren voorzichtiger met hun uitgaven. Hier was in de laatste maanden van vorig jaar sprake van een groei met 0,4 procent, tegen een plus van 0,5 procent een jaar eerder. Ook bedrijven hielden hun hand meer op de knip.

Verder meldde het statistiekbureau een stevige afname van de Britse export. Hier was op kwartaalbasis sprake van groei met 0,9 procent. Dit was eerder 2,7 procent. De invoer van goederen steeg naar 1,3 procent, tegen een stabilisatie in de voorgaande meetperiode. De industriële productie en de bouwoutput werden in de slotmaand van 2018 onverwachts minder.

Lees ook op Business Insider

No deal-Brexit dreiging voor Britse economie

Volgens analisten van ING staan de Britten nog de nodige uitdagingen te wachten en zal de Britse economie ook de komende periode maar bescheiden groeien. De economen benadrukken daarbij dat de no deal-Brexit die boven de markt hangt voor veel onzekerheid zorgt. Zeker nu de deadline van 29 maart met rasse schreden dichterbij komt.

De Britse handelsminister Liam Fox zei vanuit een bijeenkomst in Zwitserland dat de afkoelende groei niet alleen te wijten is aan de Brexit. Hij wees daarbij onder meer op de zwakkere economische groei in China, waar ook andere Europese landen last van hebben.

Een teken dat het spannend wordt voor Britse economie komt van het maandcijfer van december 2018: dat laat een krimp zien van 0,4 procent. Maar econoom Rob Kent-Smith van het Britse nationale bureau voor de statistiek wijst erop dat het gevaarlijk is om te veel waarde te hechten aan maanddata. “De kwartaalcijfers geven een betere indicatie van de gezondheid van de economie.”

Afgelopen week meldde de Britse centrale bank dat dat de economie dit jaar naar verwachting de traagste groei zal kennen in tien jaar. De Bank of England rekent op een groei van de Britse economie met 1,2 procent in 2019.

Volgens de centrale bank treffen veel bedrijven inmiddels maatregelen met het oog op een eventuele no deal-Brexit, maar is het land als geheel nog onvoldoende voorbereid op dit scenario.

LEES OOK: 7 tips voor ondernemers die zich zorgen maken over de Brexit