Nog minder dan twee maanden te gaan tot de Brexit. En niemand die weet hoe die er precies uit komt te zien.

Wordt het een chaotische no deal-Brexit, waarbij het grensverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ontregeld kan raken? Of komt er toch een softe Brexit, waarbij de handelsrelaties niet al te veel veranderen.

Economen van ABN Amro hebben een lijstje opgsteld met tips voor ondernemers die zich zorgen maken over de Brexit. Duidelijk is dat de grootste risico’s voor ondernemers optreden, als er een harde, no deal-Brexit komt. We nemen 7 suggesties voor de Brexit door:

1. Bekijk de digitale loketten voor de Brexit

De overheid heeft een aantal informatiepunten voor de Brexit. Het kan dus nooit kwaad om daar je licht op te steken:

2. Een eori-nummer

Een tip van de dounae. Een zogenoemd eori-nummer (economic operators registration and identification) is een Europees douane-identificatienummer dat nodig is om goederen in- of uit te voeren naar landen die niet tot de EU behoren.

Zonder eori-nummer kun je straks niet handelen met het VK, mocht het scenario van de no deal-Brexit zich voltrekken. Dan valt het VK zonder nadere afspraken uit de Europese Unie en moet je dus het Europese douane-nummer gebruiken.

3. Harde Brexit: WTO-tarief

Bij de no deal-Brexit vallen de EU en het VK terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent ook wederzijdse invoerheffingen. In deze database kun je zien op welke exportproducten de WTO-tarieven van toepassing zijn.

4. Pas op voor reactie Britse pond

Opnieuw een risico van de no deal-Brexit: in dit geval zou het Britse pond een forse klap kunnen krijgen. Een verdere daling van het pond tegenover de euro, betekent dat Nederlandse exportproducten relatief duur worden voor de Britten. Iets om rekening mee te houden.

5. Extra voorraden

Chaos aan de grens met het VK is voor niemand fijn. Voor exporteurs en importeurs kan het als noodmaatregel handig zijn om nu alvast extra voorraden aan te leggen. Dat gebeurt overigens al volop, dus de beschikbaarheid van opslagruimte neemt af.

6. Exporteur: houd rekening met Britse btw.

Voor Nederlandse exporteurs veranderen de regels rond de btw-afdracht bij een harde Brexit. Een Nederlandse exporteur moet zich gaan registreren in het VK voor de btw én aldaar aangifte doen.

"Mogelijk komt er, tot het einde van het jaar, een vorm van overgangsrecht. Dit komt erop neer dat voor de belastingen wordt gedaan alsof het VK de Europese Unie nog niet heeft verlaten", aldus de economen van ABN Amro.

7. Importeur: let op productaansprakelijkheid.

"Bij een harde Brexit verschuift de productaansprakelijkheid van de fabriek naar het bedrijf dat importeert," schrijven de economen van ABN Amro.

Ofwel: als Britse producenten niet meer tot de EU behoren, komt de aansprakelijkheid voor producten in het geval van een harde Brexit bij Nederlandse importeurs te liggen.

LEES OOK: De Brexit heeft ook gevolgen voor zzp’ers: dit zijn dingen om op te letten