Nu we midden in de zomer zitten en op vakantie weer massaal naar het strand gaan, smeren de meeste mensen zich wel in met zonnebrandcrème. Maar vaak gaan we toch slordig om met zonnebrand.

Volgens specialisten moeten we ons niet alleen hartje zomer beschermen tegen de zon, maar het hele jaar door. Want als we onze huid gedurende langere tijd blootstellen aan de zon, dan levert dat serieuze risico’s op voor onze gezondheid.

De belangrijkste risicofactoren voor huidkanker zijn zonnestraling type B (UVB) en zonnestraling type A  (UVA). Deze stralingstypes kunnen zorgen voor mutaties in ons DNA-materiaal waardoor huidcellen niet meer gerepareerd kunnen worden en kankergezwellen ontstaan.

Vaak denken mensen zich goed genoeg te beschermen, maar vaak gaat het toch fout bij het insmeren.

Business Insider España vroeg daarom tips aan de ervaren dermatoloog Elena de las Heras van het Hospital Universitario Ramón y Cajal de Madrid. Volgens haar kun je op zonnige dagen het beste binnen blijven tussen 12 en 16 uur, als de zon op z’n felst is en moet je je sowieso regelmatig insmeren.

Maar als je denkt dat je er bent met een beetje zonnebrandcrème op je huid smeren, dan heb je het mis. Er is een aantal veelvoorkomende fouten waardoor we het risico op verbranden onnodig vergroten, stelt de dermatoloog. Hieronder de zeven belangrijkste op een rij.


1. De verkeerde zonnebrandcrème kiezen

Bij het kiezen van de zonnebrand is het van belang goed te kijken naar je huidtype: hoe snel verbrand je? Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de zonnebrand je zowel tegen UVB- als tegen UVA-straling beschermt.

"UVA is de belangrijkste boosdoener en is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO net zo'n sterke kankerverwekker als tabak of arsenicum", legt De las Heras uit. Daarom moeten we altijd op zoek gaan naar het symbool waarin het woord UVA binnen een cirkel staat geschreven.


2. Te lang in de zon blijven na het insmeren

Na het opdoen van zonnebrandcrème maken veel mensen de fout te lang in de zon te blijven en daardoor toch flink te verbranden.

Volgens De las Heras is zonnebrand bedoeld "om de schade van de zon aan onze huid te beperken en niet om de tijd dat we blootstaan aan de zon te verlengen".

Ook het Spaanse Ministerie van Gezondheid wijst erop dat "geen enkele zonnebrandcrème totale bescherming biedt tegen de risico's van zonnestraling" en dat mensen daarom niet hele lange dagen in de zon moeten doorbrengen, ook al heeft hun crème een hele hoge beschermingsfactor.

De las Heras stelt dan ook dat "het vermijden van directe blootstelling aan de zon" de beste bescherming biedt. Met kleding, maar ook met in elk geval een pet of zonneklep, een goede zonnebril en/of een parasol.

Het Ministerie van Gezondheid adviseert om in de zomer weliswaar licht gekleed te gaan, maar wel met lange broek en een T-shirt dat voldoende bescherming biedt tegen zonnestraling.


3. Maar één keer met zonnebrand insmeren

Om beschermd te blijven moet je je meerdere keren per dag insmeren met zonnebrandcrème. Om de twee uur is een goede vuistregel, zegt De las Heras. Maar als je het water in bent geweest of je veel zweet, moet je je eigenlijk direct weer opnieuw insmeren.


4. Stoppen met insmeren als we eenmaal mooi bruin zijn

zonnebrand zomer tips

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat we denken dat de eenmaal gebruinde huid bescherming biedt tegen de zon, zegt de dermatoloog.

"Het lijkt misschien een teken van een gezonde huid, maar het is het resultaat van schade door de zon", legt De las Heras uit.

Bruin worden "is een verdedigingsmechanisme om de huid tegen de zon te beschermen, maar het biedt geen volledige bescherming", zegt ze. En bovendien kleurt de huid alleen nadat er schade is opgetreden en wordt er dan extra feomelanine aangemaakt; dat is een pigment en geen beschermer.

Daarom moet je elke dag je huid insmeren, ook als je flink bruin bent.


5. Te laat zonnebrand opdoen

Nog een veelvoorkomende fout is dat we ons pas gaan insmeren als we eenmaal aankomen op het strand of bij het zwembad. Het duurt juist even voordat de effecten van de zonnebrandcrème optreden. Daarom moet je je volgens De las Heras ongeveer 15 minuten van tevoren insmeren.

Een andere fout is dat we te weinig crème opdoen en daardoor veel minder beschermd worden. De dermatoloog zegt dat mensen gemiddeld minder dan de helft van de zonnebrandcrème aanbrengen dan wordt aangeraden. Een beschermingsfactor 30 wordt daardoor een beschermingsfactor van minder dan 15.


6. Geen zonnebrand insmeren als het bewolkt is

Let ook op tijdens bewolkte dagen, waarschuwt De las Heras.

De UV-straling komt gewoon door de wolken heen en reflecteert net zo in het water en het zand als op een zonnige dag. Daardoor kunnen we heel snel verbranden als we ons niet insmeren.

Ook in de schaduw zijn we nooit helemaal beschermd, omdat onze huid dan toch bloot blijft staan aan een aanzienlijke hoeveelheid ultraviolette straling, zegt De las Heras.


7. Alleen zonnebrandcrème gebruiken als je naar het strand of zwembad gaat

Hoewel veel mensen denken dat het alleen nodig is zich in te smeren als ze lang aan het strand of zwembad liggen, kun je ook op andere plekken snel verbranden. Bijvoorbeeld in de bergen.

Het Spaanse Ministerie van Gezondheid zegt dat het risico op verbranding op hoogte toeneemt. Elke 300 meter hoogte zorgt voor ongeveer 4 procent meer ultraviolette straling.

Dit verhaal verscheen eerder op Business Insider España


Lees meer over vakantie: