Een vakantie van twee weken duurt natuurlijk dubbel zo lang als die van één week, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je ook met dubbel zo veel herinneringen terugkomt.

Volgens psycholoog Daniel Kahneman zijn korte vakanties achteraf net zo goed als lange. Hij doet onderzoek naar hoe mensen zich herinneren wat zij hebben beleefd.

Kahneman stelt dat de psyche van de mens in twee delen verdeeld kan worden: de eerste is gericht op de ervaring zelf, en leeft in het moment. Het andere deel kijkt achteraf terug op wat je hebt beleefd.

Of je van een lange vakantie gelukkig wordt, is afhankelijk van welke versie van jezelf je het meest tevreden wilt stellen, aldus Kahneman. Als je het deel van jezelf dat in het moment leeft gelukkig wilt maken, plan dan een lange vakantie. Een extra week aan het strand hangen zal je dan goed doen.

Maar als je meer waarde hecht het deel dat gefocust is op herinneringen – en let op, want deze versie gaat veel langer mee dan de ervaring zelf – hoef je niet zo’n lange vakantie te boeken.

Het menselijke brein is er namelijk op gericht om alles te onthouden dat nieuw is. Maar als je leven niet al te veel verandert, verklaart Kahneman, blijven de details minder goed hangen. Daardoor lijkt het soms alsof de tijd vliegt, terwijl op anderen momenten de dagen oneindig lang kunnen duren.

Als je twee weken op vakantie gaat, is er naar  verloop van tijd waarschijnlijk te weinig verandering om nieuwe herinneringen aan te maken. Het zou daardoor goed kunnen dat je je later nog maar één of twee momenten weet te herinneren.

Lees meer: