Als je reageert op een vacature, kan het sollicitatieproces zenuwslopend zijn. Het begint al bij de motivatie in je e-mail (wat moet je daar in hemelsnaam in zetten?), maar je kunt ook gemakkelijk dagenlang bezig zijn met de voorbereiding op het gesprek.

Wat moet je aan? Waarom wil je bij het bedrijf werken? Wat voor vragen moet je tijdens het gesprek stellen? Zomaar wat voorbeelden van dingen die door je hoofd kunnen spoken.

Marinke van Stekelenburg is een ervaren recruiter bij het technologiebedrijf HP. Voor de Benelux en de Scandinavische landen begeleidt zij managers in het recruitmentproces en zorgt ze ervoor dat de juiste mensen worden aangenomen. Een flinke taak, want er werken wereldwijd 50.000 mensen bij HP.

Tegen Business Insider vertelt ze waar ze gedurende het hele sollicitatieproces op let.


Je mail

Bij HP solliciteren kandidaten op de website, waardoor het cv als eerste in beeld komt, maar bij veel andere bedrijven is het nog gebruikelijk om per mail te solliciteren. Dan is je motivatie het eerste dat de recruiter van je ziet.

Dat legt behoorlijk wat druk op je tijdens het schrijven, want een slechte motivatie bezorgt je meteen minpunten. Van Stekelenburg: “Als een kandidaat een motivatie schrijft, vind ik het belangrijk dat iemand uitlegt waarom hij of zij zo goed bij het bedrijf zou passen, of het bij ons zo leuk zou vinden. In je cv staat al wat je hebt gestudeerd en waar je hebt gewerkt, je motivatie moet daar een aanvulling op zijn, hij moet je enthousiasme overbrengen.”

En de lengte? “Beperk je tot de kern. Het is niet zo dat ik geen tijd neem om een goede toelichting te lezen, maar probeer niet te veel boodschappen in je motivatie te verwerken. Maak hem kort en gericht”, zegt Van Stekelenburg.


Je cv

Vervolgens opent Van Stekelenburg de bijlage van je mail: je cv. “Voor één functie ontvang ik vaak 50 sollicitaties. Ik ben dan vrij lang bezig met alles doorlezen, voor mij is het daarom belangrijk dat je cv overzichtelijk is.”

“Het is leuk als je je cv zelf vormgeeft, maar let erop dat alle belangrijke informatie eruit springt.”

Verder moet je natuurlijk ook op de inhoud letten. “Een cv moet overbrengen wat jouw persoonlijkheid is. Wie ben je, waar sta je voor en wat heb je gedaan? Wat voor opleiding heb je gevolgd, waar heb je gewerkt? Het is een goed idee om bovenaan je cv een alinea met persoonlijke informatie en je motivatie neer te zetten. Geef daarin ook aan waar je precies naar op zoek bent.”

Ook raadt Van Stekelenburg aan om vrijwilligerswerk of nevenactiviteiten op je cv te zetten. “Mensen doen vaak van alles naast hun werk. Dat zegt heel veel over ze, dus voor een recruiter is dat nuttig om te zien.”


Socialmediaprofielen

Dan komt het moment dat recruiters wellicht naar je socia mediaprofielen kijken. Van Stekelenburg kijkt soms naar LinkedIn-profielen, en als ze al naar andere sociale media kijkt, komen die pas later aan bod. “Als iemand verder in het proces komt, kan het een onderdeel van de background check zijn.”

Potentieel kun je met je Facebook- of Instagramprofiel meer verliezen dan winnen. Daarom is het altijd een goed idee om even kritisch naar je profielen te kijken.

Er zijn weinig dingen waar Van Stekelenburg echt van zal schrikken. “Als je op Instagram lachend een biertje in je handen hebt op een festival, denk ik vooral: mooi, je hebt een leuk leven.”

“Maar als je racistische teksten plaatst of uit je account goed op te maken is dat je niet zo nauw neemt met de wet, dan heeft het voor ons geen zin om met je in gesprek te gaan. Ik heb nog niet meegemaakt dat er een procedure is stopgezet om zo’n post, maar als we dat soort dingen zien, weten we dat je niet bij de cultuur van HP past.”


Het gesprek

Bij het gesprek is het voor Van Stekelenburg het belangrijkst dat je bij het bedrijf past. “Door wat zenuwen kan ik goed heen kijken. En het is voor mij belangrijker dat je goed past bij het internationale karakter dat HP heeft, dan wat voor jasje je draagt.”

Bij HP is het volgens Van Stekelenburg essentieel dat je graag wil leren en dat je tijdens het gesprek een duidelijk beeld hebt van waar je heen wil. “Je komt bij ons niet alleen voor een baan, je komt bij ons voor een carrière.”

“Daarom kijken we naar je ervaring voor de rol, maar ook naar wie je bent en je potentieel voor de toekomst. Het is bij HP aan jou om het bedrijf, maar vooral ook jezelf verder te helpen.”

Van Stekelenburg heeft ook een paar algemene tips. Als je op gesprek gaat bij een bedrijf, is het ook de bedoeling dat jij erachter komt of je wel bij het bedrijf wil werken. “Stel daarom vragen over de cultuur van het bedrijf. Hoe gaat het bedrijf met bepaalde situaties om? Hoe ziet de structuur van een team eruit? Ik vind het altijd slim als mensen vragen hoe ik het zelf vind om bij HP te werken.”

“De grootste fout die een kandidaat kan maken is om zich anders voor te doen dan hij of zij is, om zo meer kans te maken op de baan. Dat merk je als recruiter, zo’n keuze komt na een paar maanden altijd tot uiting.”


Na het gesprek

Uiteindelijk zal Van Stekelenburg tijdens een sollicitatieronde samen met de toekomstige manager een kandidaat kiezen die bij het bedrijf past, maar waarvan ze ook zeker weet dat die het naar z’n zin zal krijgen.

“Doe dus je best om dat enthousiasme over te brengen. Niet alleen tijdens het schrijven van je brief of tijdens het gesprek, het kan daarna ook. Je zou daarom kunnen overwegen om na het gesprek nog een mailtje te sturen, waarin je nog een keer benadrukt dat je het een leuk gesprek vond en dat je graag bij het bedrijf wil werken.”

LEES OOK: Voldoe je niet helemaal aan de vacature? Dan moet je juist solliciteren, zegt deze Randstad-recruiter met ruim 10 jaar ervaring