Webshop Zalando, afkomstig uit de Berlijnse startupfabriek Rocket Internet, heeft bijna 30 procent meer omzet behaald in het eerste halfjaar van 2014.

Dat maakte Zalando donderdag bekend. De omzet over de eerste zes maanden bedroeg ruim één miljard euro.

De online webwinkel voor schoenen en kleding is in veel Europese landen waaronder Nederland actief, maar vooral groot in Duitstalige landen. Meer dan de helft de omzet komt uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Behalve meer omzet, behaalt Zalando voor het eerst een positief bedrijfsresultaat van 12 miljoen euro.

Zalando maakt winst… en heeft beursplannen

De winstmarge komt daarmee op een schamele 1,2 procent, maar gezien het feit dat Zalando in voorgaande jaren forse verliezen maakte, valt het mee. Over heel 2013 boekte Zalando 109 miljoen euro verlies.

Dat Zalando plots zwarte cijfers schrijft, komt goed uit. Er wordt al enige tijd gespeculeerd over een beursgang van Zalando, waarschijnlijk halverwege september.

Een beursgang van een bedrijf dat winst boekt, levert allicht meer op voor de ondernemersbroertjes Samwer, die via hun European Founders Fund naar schatting nog 18 procent van de aandelen in handen hebben.

Zalando zou bijna 4 miljard euro waard zijn op grond van een waardering door de Zweedse investeringsmaatschappij Kinnevik. Die heeft iets meer dan 37 procent van Zalando in handen.

Broers Samwer

De broers Samwer zijn de succesvolste internetondernemers van Duitsland, maar niet onomstreden. Veel van hun bedrijven zijn een-op-een-kopieën van andere, meestal Amerikaanse, internetbedrijven. Soms richten ze die klonen zelf op, of soms, zoals in het geval van Zalando, stappen ze via startupfabriek Rocket Internet in een vroegtijdig stadium in.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees ook
Duitse overheid gaf webwinkel Zalando 35 miljoen euro subsidie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl