ABN Amro moest in het eerste kwartaal relatief veel geld opzij zetten voor slechte leningen. Mede daardoor kwam de winst iets lager uit dan begin vorig jaar.

De bank boekte wel vorderingen met het terugbrengen van de kosten.

De post voor kredietvoorzieningen en overige vorderingen kwam uit op 208 miljoen euro, tegen 63 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar.

Er moest vooral meer geld opzijgezet worden voor klanten in de offshoresector en scheepvaart, waar het economisch herstel nog steeds kwetsbaar is. Bedrijven in die branches zijn erg afhankelijk van de investeringen van grote olieconcerns en die laten vooralsnog nog een beetje op zich wachten.

De toename is opmerkelijk omdat de stroppenpot bij bijvoorbeeld ING onlangs juist erg laag uitkwam. ABN Amro noemt de hoogte van deze last dit kwartaal uitzonderlijk. Over een langere periode gaat de bank nog steeds uit van een afname van het geld dat hiervoor opzij wordt gezet.

Kostenbeparingen op koers

Onder de streep hield ABN Amro 3 procent minder over, met een nettowinst van 595 miljoen euro. De rentebaten bleven volgens ABN Amro wel sterk en profiteerden van de toenemende kredietverlening in onder meer het Nederlandse mkb.

De belangrijke graadmeter die de kosten van de bank afzet tegen de inkomsten verbeterde naar 57,9 procent. Daarmee ligt ABN Amro op koers om zijn financiële doelen voor 2020 te halen.

"In de afgelopen anderhalf jaar hebben we ruim de helft van de beoogde 900 miljoen euro aan kostenbesparingen gerealiseerd", onderstreepte topman Kees van Dijkhuizen in een toelichting. ABN Amro zet bijvoorbeeld sterk in op digitalisering, iets waarvoor de bank eerder al veel banen schrapte.

Kapitaalbuffers iets gezakt

Beleggers zijn ook erg geïnteresseerd in de kapitaalbuffers bij de bank. De zogenoemde CET1-ratio, die hier meer inzicht in geeft, kwam eind vorig jaar nog uit op 17,7 procent.

De graadmeter is door veranderingen in de boekhoudregels weggezakt naar een nog altijd relatief sterke 17,5 procent.

Voor beleggers blijft het daarmee wel spannend. ABN Amro had eerder juist gezegd erover na te denken om aandeelhouders meer te gaan belonen, maar dan moet deze ratio wel boven de 17,5 procent blijven.

'ABN moet markten overtuigen'

Volgens analisten van KBC Securities moet ABN Amro meer doen om de markten te overtuigen dat het aan de eigen groeiverwachtingen kan voldoen.

KBC meent dat de bank in staat moet zijn om de kosten sneller naar beneden te krijgen om ook aan de eigen doelstelling van een kosten/inkomen-ratio van 56 tot 58 procent tegen 2020 te voldoen. De resultaten van bank herbevestigen volgens KBC dat de bank vooruitgang boekt, maar volgens de kenners zit er meer in het vat.

Het aandeel ABN blijft volgens KBC aantrekkelijk. De bank heeft onder meer door de capaciteit om meer rendement te maken. KBC verwacht tegen het einde van het jaar dat ABN met een geste richting de aandeelhouders komt. Dat kan via een aandeleninkoopprogramma of een hoger dividend.

Verder zal ABN gaan profiteren van digitale initiatieven, zo is de verwachting. Dit alles legt een fundament onder verder groei, zo is de verwachting.

ING wees er op dat het operationele resultaat van ABN hoger uitviel dan verwacht, maar dat gold aan de andere kant ook voor afschrijvingen. Door de extra kosten was de kapitaalbuffer van de bank uiteindelijk minder stevig dan waar van uit werd gegaan.

Net als KBC hanteert ING een koopadvies op het aandeel. Het koersdoel bij ING bedraagt 27,50 euro. BIJ KBC is dat 29,80 euro.

Het aandeel ABN Amro was met een min van 4,6 procent tot 25,13 euro in de vroege handel veruit de sterkste daler in de AEX.