Premium content ophalen

Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een groeiende rol bij de beoordeling van werkgevers. Extra’s op het werk, zoals bedrijfsuitjes, borrels en een pingpongtafel op de werkvloer worden steeds vaker door bedrijven ingezet in hun zoektocht naar personeel.

Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed, dat maandag naar buiten werd gebracht. Indeed analyseerde alle vacatures die tussen 2017 en 2019 op haar website werden uitgezet en vroeg meer dan 500 werkgevers en 1.000 werknemers naar hun mening over wat voor extra’s een bedrijf aantrekkelijk maakt.

Uit de analyse blijkt dat werkgevers steeds vaker mensen proberen te trekken door in vacatureteksten al melding te maken van hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het aantal vacatures waarin extra’s op de werkvloer, zoals massagestoelen en pingpongtafels, werden genoemd steeg tussen 2017 en 2019 met bijna 60 procent. Het aantal vacatures waarin bedrijfsborrels aangestipt werden steeg met bijna 90 procent en de vermelding van gratis lunch op het werk zelfs met ruim 190 procent.

Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden in vacatures:

1. Pensioenregeling
2. Reiskostenvergoeding
3. Mogelijkheid tot thuiswerken
4. Bonusregeling
5. Toegang tot fietsplan
6. Borrels en uitjes
7. Gratis eten
8. Pingpongtafels, tafelvoetbaltafels, massagestoelen
9. Mogelijkheid tot leasen van auto
10. Vergoeding voor openbaar vervoer

Werknemers hechten belang aan goede werksfeer

Het lijkt een algemene trend te zijn dat een leuke bedrijfscultuur steeds belangrijker wordt voor werknemers. Zo eindigde beleveniswebsite Social Deal afgelopen maand voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats bij de ranking van beste werkgevers in Nederland van Indeed. Het bedrijf uit Den Bosch dat voordelige deals voor lokale uitjes aanbiedt, wordt door zijn medewerkers mede gewaardeerd wegens een prettige werksfeer en gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden.

Ook uit een recent onderzoek van adviesbureau Universum naar populaire werkgevers onder jonge juristen, techneuten en zakelijke professionals kwam 'een creatieve en dynamische werkomgeving' als belangrijk uit de bus, vooral onder techneuten.

Bij ruim 4 op de 10 ondervraagde werknemers gaven de secundaire arbeidsvoorwaarden ooit de doorslag bij het kiezen en uiteindelijk aannemen van een baan. Een kwart van de werkgevers heeft werknemers zien vertrekken met secundaire arbeidsvoorwaarden als reden.

Ongeveer een derde van de werkenden solliciteerde weleens op een functie vanwege de goede secundaire arbeidsvoorwaarden of is weleens langer bij een werkgevers gebleven vanwege de leuke extra's.

Als het om sociale secundaire arbeidsvoorwaarden gaat blijken vooral bedrijfsuitjes, etentjes of borrels en vergoeding voor werkkleding tot hooggewaardeerde extra's te behoren onder zowel werkgevers als personeel.

Lees meer over talent werven en behouden:

Premium content ophalen