Jonge, hoogopgeleide werknemers zoeken het vooral bij nationale iconen, als het gaat om de keuze van een favoriete werkgever. Bekende namen zoals Heineken en KLM scoren hoog, maar ook de Rijksoverheid doet het goed.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Universum, dat zich richt om het merkimago van bedrijven en andere organisaties.

Universum vroeg aan 11.500 jongere Nederlandse werknemers met een universitaire graad en gemiddeld bijna 7 jaar werkervaring naar hun favoriete werkgevers. De resultaten werden opgesplitst in categorieën voor business professionals, werknemers met een technische achtergrond en juristen.

Gevraagd naar wat jonge professionals drijft, komen de antwoorden “uitdagend werk” en “een leidinggevende die mijn persoonlijke ontwikkeling ondersteunt” als belangrijkste carrièredoelen uit de bus. Specifiek bij technici speelt een “creatieve en dynamische werkomgeving” een bovengemiddeld belangrijke rol.

Opvallend genoeg komt zowel bij business professionals als techneuten “het vooruitzicht op een hoog salaris” pas op de derde plaats op het lijstje van carrièredoelen.

Bekijk hieronder de top 15 van favoriete werkgevers onder respectievelijk zakelijke professionals, technici en juristen:


Jonge zakelijke professionals

Een blik op favoriete werkgevers bij zakelijke professionals toont dat brouwer Heineken en luchtvaartmaatschappij KLM onveranderd op de eerste en tweede plaats staan, zoals je in de tabel hieronder ziet.

De Rijksoverheid wint één plek en is dit jaar nummer drie. Webwinkel Coolblue zakt daarentegen van de derde naar de vierde plaats.

Sterke stijgers in de top 15 bij jonge zakelijke professionals zijn webwinkel bol.com (drie plaatsen omhoog naar de zesde plek), techreus Apple (vier plaatsen hoger op positie dertien) en cosmeticaconcern L'Oreal (zes plaatsen omhoog naar plaats veertien).


Jonge technische professionals

Bij de werkgeversvoorkeuren van technische professionals zijn de nummers één en twee respectievelijk de Rijksoverheid en Google. Allebei zijn ze een plaatsje zijn gestegen vergeleken met afgelopen jaar. De maker van elektrische auto's Tesla zakt daarentegen van de eerste naar de derde plek.

Bij techneuten is Coolblue één van de grote stijgers met een winst van negen plaatsen naar positie zeven.


Jonge juristen

Dan de jonge juristen. Daar scoren de Rijksoverheid en KLM onveranderd hoog met respectievelijk de eerste en tweede plaats.

De Belastingdienst wint liefst drie plekken en stijgt naar positie drie. Mooi natuurlijk voor deze overheidsorganisatie die regelmatig in het nieuws is vanwege organisatorische en IT-problemen. Helaas komt de Belastindienst bij jonge, technische professionals pas op plaats 69 terug op de ranglijst van favoriete werkgevers. Daar valt dus nog wat te winnen.

Opvallend ook: de Gemeente Rotterdam duikt als nieuwkomer op in de top 15 met een elfde plaats.

Lees meer over carrière: