• De Nederlandse arbeidsmarkt bevindt zich momenteel op haar piek, aldus het economisch bureau van ING. Nog nooit was de werkloosheid zo laag en het aantal vacatures zo hoog.
  • Bedrijven hebben nu relatief veel moeite om geschikt personeel te vinden. Maar de druk op de arbeidsmarkt wordt waarschijnlijk minder in de komende maanden.
  • De werkloosheid in Nederland loopt volgens ING dit jaar licht op, van 3 procent in januari tot 3,5 procent in december.

Na jaren van alsmaar dalende werkloosheidscijfers is de bodem bereikt. Dit jaar vindt een omslag plaats op de arbeidsmarkt, verwachten economen van ING.

De werkloosheid in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting een beetje. In december 2020 zit volgens het economisch bureau van ING waarschijnlijk 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk, tegenover 3 procent in januari dit jaar.

De Nederlandse arbeidsmarkt bevindt zich momenteel nog op haar piek, aldus ING. Nog nooit was de werkloosheid zo laag en het aantal vacatures zo hoog. “Het kan de komende tijd nauwelijks nog beter gaan”, zegt macro-econoom Marcel Klok van ING.

Bedrijven hebben nu relatief veel moeite om geschikt personeel te vinden. Maar de druk op de arbeidsmarkt wordt waarschijnlijk minder in de komende maanden.

Volgens ING daalde het aantal bedrijven dat personeelstekorten als belemmering ervaart, tijdens de afgelopen kwartalen al van 25,3 naar 22,8 procent.

De voorspelde stijging van de werkloosheid wordt niet alleen veroorzaakt door een dalende vraag bij werkgevers. Ook zijn de komende tijd wat meer mensen op zoek naar een baan. Volgens de bank neemt het arbeidsaanbod in de komende vijf jaar toe met ongeveer 207.000 mensen.

Het totale aantal banen bevindt zich met 10,7 miljoen op recordhoogte; hetzelfde geldt voor het aantal gewerkte uren.

Nederlandse economie heeft inhaalslag gemaakt

Sinds de grote economische crisis van 2008 en 2009 heeft de Nederlandse economie een flinke inhaalslag gemaakt. Die is vooral sinds 2013 ingezet.

Uit vergelijkende cijfers blijkt dat de Nederlandse economie sinds 2013 harder is gegroeid dan die van Duitsland, België en Frankrijk. In de jaren tussen 2008 en 2013 bleef Nederland juist sterk achter.

Hoewel ook Nederland last heeft van groeivertraging, zorgt met name de consumptie van huishoudens ervoor dat de economie het redelijke blijft doen, verwachten de economen van ING.

LEES OOK: Recordaantal van 78 bedrijven verhuisde in 2019 naar Nederland vanwege de Brexit – nog eens 400 ondernemingen overwegen hetzelfde