Bijna 148.000 mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor.

Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) omlaaggaan. Het instituut benadrukt dat het aantal besmettingen nog steeds “op een hoog niveau” zit.

Van maandag op dinsdag zijn er 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld bij RIVM. Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut.

Het RIVM denkt dat het relatief lage aantal positieve tests dinsdag echt het gevolg is van een dalende besmettingsgraad en bijvoorbeeld niet van een toename in het gebruik van coronazelftests. Het zou kunnen dat het begin van een kentering in de besmettingscijfers is ingezet, aldus het instituut.

Volgens het instituut geven minder mensen door dat ze corona-achtige klachten hebben. Dat kan via de site Infectieradar.nl. Daarnaast maken minder mensen een afspraak om zich te laten testen bij de GGD. Die locaties voerden vorige week ruim 620.000 testen uit, tegen bijna 670.000 een week eerder.

Minder positieve tests en minder ziekenhuisopnames

Het RIVM registreerde afgelopen week 147.982 positieve tests, tegen ongeveer 155.000 in de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde. In de afgelopen week waren de klachten van 1998 mensen zo erg dat ze op een verpleegafdeling of intensive care belandden.

Dat is bijna 7 procent minder dan een week eerder, toen er (na correctie) 2145 opnames waren. Van de 1998 opgenomen mensen kwamen er 343 op een intensive care te liggen, tegen 375 een week eerder.

Bron: RIVM

In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 356 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Ook dat is een daling ten opzichte van een week eerder, toen er 367 meldingen van sterfgevallen waren. Het zijn vooral 50-plussers, maar er is ook een twintiger bij.

Het reproductiegetal daalde van 0,99 naar 0,95. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Het RIVM komt elke dinsdag met een update over de stand van de epidemie. Die cijfers verschijnen nu voor de 75e keer.

Dinsdag weer toename coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag echter voor de derde dag op rij toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er nu 2826 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 81 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds een week.

Op de intensive cares liggen nu 624 coronapatiënten, 13 meer dan een dag eerder. Half mei lagen er voor het laatst zoveel Covid-patiënten op de ic's. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2202 coronapatiënten behandeld, 68 meer dan maandag.

Afgelopen etmaal werden er 321 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 36 patiënten met corona opgenomen.

'Instroom Covid-patiënten over het hoogtepunt'

In de afgelopen week schommelde het aantal opgenomen patiënten rond de 2750. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gaf maandag aan dat de instroom van Covid-patiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen is.

"Dat is positief, we zitten nu al een aantal dagen sterk onder wat we eerder hadden", zei de ziekenhuisdirecteur. Hij gaf ook aan dat de bezetting op de ic's de komende dagen nog wel kan stijgen.

LEES OOK: Kabinet schuift heikel besluit over verplichting 2G – genezen of gevaccineerd – als coronamaatregel door naar 2022