• Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut hebben een waterstofpasta ontwikkeld.
  • De pasta is ideaal als brandstof voor kleine voertuigen als scooters.
  • Tanken is een kwestie van het wisselen van een cartridge.

De race naar een uitstootvrije toekomst is in volle gang. De auto’s van Tesla zijn gewilde statusobjecten. Porsche wil elektrisch rijden en experimenteert met synthetische brandstof. Mercedes heeft al een elektrische Tesla-killer in de coulissen klaarstaan. En Airbus wil vliegen op waterstof.

Met name die laatste technologie is een enorme belofte. De potentiële markt voor waterstof wordt op zo’n 2,5 biljoen dollar geschat in 2050.

Maar de technische hordes die de technologie nog moet overwinnen zijn groot. Zo zijn de tanks zwaar en onhandig, omdat waterstof onder hoge druk moet worden opgeslagen. Daarom rijden vooralsnog alleen bussen en auto’s op waterstof.

Duitse waterstofpasta als oplossing

Een uitvinding van het Duitse Fraunhofer Instituut biedt hiervoor mogelijk een oplossing. Onderzoekers hebben een pasta ontwikkeld waardoor ze waterstof veilig kunnen opslaan, vervoeren en aanvullen. Een zware, versterkte tank is zo niet nodig.

In de Powerpaste, zoals de uitvinding heet, is waterstof gebonden aan magnesium. Zo kan het op kamertemperatuur worden opgeslagen bij een normale atmosferische druk.

Om het waterstofgas te bevrijden uit de pasta moet er alleen water toegevoegd worden aan de Powerpaste. Zo ontstaat waterstofgas voor de brandstofcel.

Een tank met waterstof in deze vorm heeft volgens Dr. Marcus Vogt van het Fraunhofer Instituut een tien keer zo hoge energiedichtheid als een accu in een elektrische auto.

Scooters die rijden op Powerpaste

De pasta maakt het mogelijk om kleinere voertuigen zoals e-bikes en scooters die geen plek hebben voor een grote tank op waterstof te laten rijden. Tanken is een kwestie van een cartridge wisselen en water bijvullen.

Een andere toepassing is een waterstofbatterij die je meeneemt tijdens het kamperen.

Momenteel bouwt de Duitse onderzoeksinstelling aan een pilot-fabriek in Braunschweig om Powerpaste te produceren. De duurzame toekomst met waterstof lijkt door deze Duitse ontdekking een stuk dichterbij.

Lees meer over waterstof: