• Topbelegger Warren Buffett heeft een aandelenportefeuille ter waarde van 270 miljard dollar.
  • Vijf aandelen maken 75 procent uit van de totale waarde.
  • Het beleggingsvehikel Berkshire Hathaway van Buffett bezit aandelen van Apple, Bank of America en drie andere bedrijven die samen 203 miljard dollar waard zijn.

De aandelenportefeuille van superbelegger Warren Buffett is volgens de laatste tellingen zo’n 270 miljard dollar (220 miljard euro) waard. Dat is meer dan de beurswaarde van bijvoorbeeld oliereus ExxonMobil.

Ongeveer 203 miljard dollar van de waarde van Berkshire, ofwel 75 procent, is verdeeld over slechts vijf aandelen.

Het conglomeraat Berkshire Hathaway bezat eind maart dit jaar voor 108 miljard dollar aan aandelen Apple, blijkt uit een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Het belang van Berkshire in Apple was goed voor 40 procent van de totale waarde van de portefeuille.

Daarnaast is het belang van Berkshire Hathaway in Bank of America 39 miljard dollar waard. Dit is goed voor 14 procent van de portefeuille.

Ook heeft het conglomeraat aanzienlijke belangen in American Express (21 miljard dollar, ofwel 7,9 procent van het totaal), Coca-Cola (21 miljard of 7,8 procent) en Kraft Heinz (13 miljard of 4,8 procent).

"Dat is een sterke concentratie", zegt topman Paul Lountzis van vermogensbeheerder Lountzis Asset Management tegen Insider. "Maar dat is altijd zijn aanpak geweest."

Buffett heeft inderdaad herhaaldelijk gewezen op de kracht van een geconcentreerde beleggingsportefeuille, mits je zelf grondig onderzoek doet.

"Diversificatie levert bescherming op tegen onwetendheid", zei hij tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Berkshire in 1996. "Het is niet erg logisch voor degenen die weten wat ze doen."

Buffett voegde toe dat als iemand in staat is bedrijven te analyseren en hun waarde in te schatten, het "krankzinnig" voor die belegger zou zijn om een grote hoeveelheid verschillende aandelen te bezitten en geld te steken in nummer 35 op zijn ranglijst van favoriete ondernemingen, in plaats van de topfavoriet. Een zo ver doorgeslagen diversificatie zou het rendement eerder schaden en de risico's opvoeren, waarschuwde hij in 1993 in zijn brief aan aandeelhouders.

De top 5 van Berkshire was afgelopen kwartaal goed voor 75 procent van de totale portefeuille, nadat het bedrijf zijn belangen in Wells Fargo en Chevron drastisch verkleinde, zijn aandelen in farmaceutische en financiële bedrijven beperkte en uit enkele andere posities stapte.

Buffett zou zijn portefeuille in de komende maanden nog sterker kunnen concentreren. "Hij gaat terug naar zijn strategie om heel groot in te zetten op aandelen die hem het meest aanstaan", aldus Lountzis tegen Insider.

Lees meer over Warren Buffett: