Warren Buffett staat erom bekend vijf blikjes Coca-Cola per dag te drinken, maar hij dronk vroeger Pepsi. Hij stapte na bijna vijftig jaar over van merk na een ingreep van een oude buurman, schrijft Glen Arnold in The Deals of Warren Buffett Volume 2: The Making of a Billionaire.

“Ik besta voor een kwart uit Coca-Cola”, zei de nu 89-jarige superinvesteerder in 2015 tegen Fortune, omdat de frisdrank goed is voor 25 procent van zijn dagelijkse inname aan calorieën. Het geld van Buffett heeft zijn smaak gevolgd. Zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway bezit ongeveer 10 procent van de aandelen Coca-Cola tegen een totale waarde van zo’n 22 miljard dollar.

Het zogeheten Orakel van Omaha houdt vooral van Cherry Coke. Toen die variant in China werd geïntroduceerd stemde hij ermee in dat zijn gezicht de blikjes zou sieren zonder dat daar een vergoeding tegenover stond, vertelde hij aan Yahoo Finance. Maar Buffett is dus niet heel loyaal, want vroeger noemde zijn zoon Howard hem nog ‘Pepsi Warren’, vanwege zijn voorliefde voor het concurrerende merk.

Buffett stapte over naar Coca-Cola vanwege zijn overbuurman Don Keough in Omaha, schrijft Arnold. In 1960 ging Buffett bij Keough langs met de mededeling dat hij een investeringsbedrijf ging beginnen en zei: “Als je me 10.000 dollar geeft, dan kan ik daar misschien wel wat leuks mee doen.”

Koffiehandelaar Keough was erg sceptisch over de plannen van Buffett, omdat zijn buurman geen regulier werk had en overdag gewoon de tijd had om op zijn kinderen te passen. “Ik had het niet, maar had het eventueel wel van mijn vader kunnen lenen. Maar zou jij 10.000 dollar geven aan iemand die ’s ochtends niet naar zijn werk gaat?”, zei Keough in een televisie-interview met voormalig CEO Michael Eisner van Disney.

En daar sloeg Keough de plank mis. Want een investering van 10.000 dollar bij Buffett in 1960 zou vorig jaar 93 miljoen dollar waard zijn geweest, schat Arnold.

Maar het is Keough uiteindelijk goed gegaan. Zijn bedrijf werd in 1964 verkocht aan Coca-Cola en hij werkte zich snel op bij de frisdrankfabrikant. Hij werd in 1981 president en chief operating officer bij Coca-Cola. Vier jaar later las hij in een tijdschrift dat Buffett fan was van Pepsi-Cola Cherry. Daarop besloot hij zijn voormalige buurman wat blikjes van zijn nog in ontwikkeling zijnde Cherry Coke op te sturen, die hij omschreef al "het nectar van de goden".

Cherry Coke werd na de introductie op de Amerikaanse markt al snel een groot succes. En in 1986 meldde Buffett zijn aandeelhouders dat er een verandering plaats zou vinden bij de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway.

"Na 48 jaar trouw te zijn geweest aan een andere frisdrank is uw voorzitter door een onverwachtse gedragsverandering overgestapt op het nieuwe Cherry Coke. Daarom zal dat het officiële drankje zijn bij de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway."

Keough is niet alleen verantwoordelijk voor het favoriete drankje van Buffett, maar onder zijn leiderschap kocht de investeerder ook heel wat aandelen Coca-Cola. Na de aandelencrash in 1987 zag Buffett dat de frisdrankfabrikant erg veerkrachtig was en een stevige basis had. Hij kocht volgens Arnold tussen 1988 en 1994 voor 1,3 miljard aan aandelen in het bedrijf.

Lees meer over Warren Buffett: