• Superbelegger Warren Buffett heeft de 58-jarige Greg Abel aangewezen als zijn opvolger bij Berkshire Hathaway.
  • Abel heeft nu de leiding over de niet-verzekeringsactiviteiten van Buffetts bedrijf.
  • Beleggers vragen zich al jaren af wie de 90-jarige Buffett moet opvolgen, maar die heeft nog geen plannen om te stoppen.

Beleggers vragen zich al jaren af wie superbelegger Warren Buffett moet opvolgen, mocht hem iets overkomen. De voorzitter van investeringsvehikel Berkshire Hathaway is inmiddels 90 jaar oud.

Hoewel hij nog altijd volop actief is, heeft Buffett nu de 58-jarige Greg Abel aangewezen als zijn opvolger.

“De directie is het erover eens dat als er vanavond iets met me zou gebeuren, Greg het dan morgenochtend overneemt”, zei Buffett maandag tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Abel kreeg in 2008 de leiding over de Berkshire Hathaway Energy en leidt sinds januari 2018 alle niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway. Hij werd al jarenlang genoemd als opvolger van Buffett.

Vijf vragen over de opvolging van de miljardair en topbelegger die bekendstaat als het ‘orakel van Omaha’.


Wie is Warren Buffett ook alweer?

Warren Buffett is een van de rijkste mensen ter wereld en heeft volgens de Bloomberg Billionaires Index een vermogen van 104 miljard dollar.

Hij begon als kind al met beleggen en richtte op 25-jarige leeftijd zijn eigen investeringsmaatschappij op die erg succesvol werd. Daarmee stak hij onder meer geld in het toenmalige textielbedrijf Berkshire Hathaway. Dat kocht hij later na een conflict met het bestuur helemaal op en bouwde het uit tot een conglomeraat dat eigenaar is van een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren.

Buffett maakt gebruik van de uitgangspunten van waardebeleggen van wijlen Benjamin Graham, een beursexpert die zich richtte op het identificeren van ondergewaardeerde aandelen.

Het idee achter waardebeleggen is om bedrijven te identificeren met een duurzaam concurrentievoordeel, waardoor een stabiele en hoge winstgevendheid kan ontstaan. Vervolgens is het zaak om aandelen van dit type bedrijven te kopen op momenten dat ze relatief goedkoop zijn in verhouding tot het winstpotentieel op de langere termijn.

Lees ook: 6 levenslessen van superbelegger Warren Buffett

Buffett leeft ondanks al zijn rijkdom erg zuinig en woont nog altijd in het huis dat hij in 1958 kocht voor 31.500 dollar. Hij is ook een uitgesproken tegenstander van hoge salarissen en bonussen in het bedrijfsleven.

Buffett heeft beloofd zijn privévermogen weg te geven aan goede doelen, waaronder de Bill & Melinda Gates Foundation van zijn goede vriend Bill Gates en fondsen van zijn kinderen.


Wat is Berkshire Hathaway voor bedrijf? 

Berkshire Hathaway is onder leiding van Buffett uitgegroeid tot het op drie na grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Het conglomeraat bezit vele bedrijven in de financiële sector, de energie- en transportsector en heeft ook grote belangen in bekende bedrijven als Coca-Cola, Kraft Heinz en Apple. Van oudsher zijn verzekeringsactiviteiten het belangrijkste.

In coronajaar 2020 boekte Berkshire Hathaway een winst van bijna 43 miljard dollar, wat relatief laag was in verhouding tot de 81 miljard dollar uit het voorgaande jaar.


Wie werden er naast Abel genoemd als opvolger van Buffett?

De naam van Greg Abel gaat al jarenlang rond als mogelijke opvolger van Warren Buffett, maar ook die van Ajit Jain, die de verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway leidt.

De 69-jarige Jain is een stuk ouder dan Abel en dat speelde mee, zei Buffett maandag tegen CNBC. "Het zijn allebei geweldige personen. Maar de kans dat iemand nog ruim twintig jaar voor zich heeft, maakt een groot verschil."

Eerder stond Abel in de schaduw van zijn zakenpartner, David Sokol. Ook die werd genoemd als mogelijke opvolger van Buffett, maar Sokol moest in 2011 terugtreden vanwege een aandelenschandaal.

De 97-jarige zakenpartner van Buffett, Charlie Munger, is vanwege zijn nog hogere leeftijd uiteraard niet meer in beeld het roer van Berkshire Hathaway over te nemen als Buffett zelf wegvalt.


Wie is Greg Abel?

De 58-jarige in Canada geboren Greg Abel zal op enig moment in de toekomst het stokje overnemen van Warren Buffett, maar houdt volgens The Wall Street Journal helemaal niet van de schijnwerpers.

Hij begon zijn carrière bij PricewaterhouseCoopers en kreeg in 2008 de leiding over energiebedrijf MidAmerican Energy in Iowa, dat later werd omgedoopt in Berkshire Hathaway Energy en een belangrijke tak vormt binnen het conglomeraat van Buffett.

Abel leidde onder meer de enorme overname van NV Energy, de grootste energiemaatschappij van Nevada en staat mede daardoor bekend als een goede dealmaker. Hij is ook makkelijk in de omgang, schreef The Wall Street Journal in 2015, net als veel andere senior bestuurders bij Berkshire.

Toch mislukte volgens De Tijd een grote test in 2017 toen hij naast het Texaanse hoogspanningsbedrijf Oncor greep. Hij verloor de biedingsstrijd van grondstoffenhandelaar Sempra.

Sinds januari 2018 heeft Abel de leiding over alle niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway, terwijl Ajit Jain sindsdien leiding geeft aan de verzekeringsactiviteiten. Buffett zei destijds dat hun aanstelling "deel was van de beweging in de richting van opvolging".

Volgens professor David Kass van de Robert H. Smith School of Business van de University of Maryland mogen aandeelhouders uiterst tevreden zijn. "Abel heeft uiteraard niet het charisma, de persoonlijkheid en de reputatie die Buffett in tientallen jaren heeft opgebouwd, maar is wel zeer geschikt en succesvol", zegt Kass tegen Bloomberg. "Hij heeft een uitermate goed trackrecord bij Berkshire en ik denk niet dat aandeelhouders meer kunnen wensen."


Wat gaat er veranderen bij Berkshire? 

Voorlopig nog niks, want Buffet heeft ondanks zijn hoogbejaarde leeftijd nog geen plannen om met pensioen te gaan en het stokje over te geven aan Abel. En ook zijn 97-jarige rechterhand Charlie Munger denkt nog niet aan stoppen.

Lees meer over Berkshire Hathaway en Warren Buffett: