• De Amerikaan Warren Buffett is directeur en grootaandeelhouder van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Hij is een zeer succesvol belegger.
  • Voor Kerst gaf Buffett, die een geschat vermogen heeft van zo’n 85 miljard dollar, aan familie en vrienden aanvankelijk 10.000 dollar cash.
  • Toen hij doorkreeg dat zijn familie zijn contante kerstcadeaus grotendeels spendeerde, deed hij iets anders om ze op te voeden.

Superbelegger Warren Buffett behoort tot de rijkste mensen ter wereld en heeft een geschat vermogen van zo’n 85 miljard dollar. Wat geeft hij familie en vrienden zoal voor Kerst?

Mary Buffett, de ex-vrouw van Buffetts zoon Peter, licht tegenover de site ThinkAdvisor een tipje van de sluier op. Mary was tussen 1980 en 1993 getrouwd met Peter Buffett.

“Aanvankelijk gaf Warren elk van ons met Kerst 10.000 dollar in briefjes van 100 dollar”, zegt Mary tegen ThinkAdvisor. “Gewoonlijk gaven we dat geld ook weer uit.”

Toen Buffett doorkreeg dat zijn familie de contante kerstcadeaus grotendeels spendeerde, deed hij iets anders. ‘”Op een gegeven moment kregen we met Kerst een envelop met een brief van Warren”, vertelt Mary.

"In plaats van het cashbedrag van 10.000 dollar kregen we aandelen ter waarde van 10.000 dollar in een bedrijf  dat hij onlangs had gekocht. Warren gaf ons de keuze: de aandelen houden of ze verkopen om er een contant bedrag aan over te houden."

Kerstcadeau van Buffett: cash of aandelen

Mary dacht dat de aandelen die ze had gekregen van Warren Buffett meer waard zouden zijn dan 10.000 dollar en besloot ze te houden. Toen de aandelen vervolgens in waarde stegen, wist ze wat ze moest doen met toekomstige giften van Warren.

"Elk jaar als hij ons aandelen gaf van een bepaald bedrijf kocht ik nog wat bij. Ik was er immers vrij zeker van dat ze in waarde zouden stijgen", aldus Mary.

Buffett geeft overigens niet alleen maar aandelen cadeau met Kerst. Hij stuurt kennissen en vrienden ook dozen met chocola van See's Candies, één van de meest lucratieve beleggingen van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.