Het Britse fintechbedrijf Wagestream is gestart in Nederland. Daarmee kunnen werknemers via een app meteen beschikken over het salaris dat ze al hebben verdiend.

Werkgevers betalen 1 euro per medewerker per maand voor de dienst. Werknemers zijn 2,50 euro kwijt per transactie.

Wagestream is een zogenoemde on-demandsalarisverstrekker. Het bedrijf is opgericht in 2018 en heeft 72 miljoen euro aan financiering opgehaald.

Eind dit jaar wil het bedrijf 100.000 gebruikers hebben in Nederland. Wagestream voert op dit moment gesprekken met twee supermarktketens.

Shit, de koelkast is stuk! Je spaargeld is op en het duurt nog twee weken voordat de baas je salaris stort. Vraag je om een voorschot? Kijk je vrienden lief aan? Of sluit je een flitskrediet af met torenhoge rente?

Het bedrijf Wagestream, dat sinds deze week ook in Nederland en België actief is, biedt een alternatief. Via de dienst van de Britse fintechfirma kun je meteen beschikken over het salaris dat je al hebt verdiend – als de werkgever die optie aanbiedt tenminste.

“Eigenlijk is het raar dat iedere werknemer elke maand een renteloze lening verstrekt aan zijn werkgever”, zegt Ties Roodhardt, general manager voor de Benelux van Wagestream. “Direct toegang kunnen hebben tot het geld waar je al voor gewerkt hebt, is gewoon een eerlijker manier van verloning.”

Via Wagestream krijg je een voorschot op je salaris

Hoe werkt Wagestream? Werknemers die eerder over hun salaris willen beschikken, downloaden de app van het bedrijf. Door een koppeling met de systemen van de werkgever (salarisadministratie, urenregistratie, etcetera) kun je realtime zien wat je hebt verdiend. Heb je een uur overgewerkt of een extra dienst gedraaid, dan zie je meteen het bedrag oplopen.

Vervolgens kun je tot 40 procent van het verdiende loon uit laten keren. Waarom niet meer? "Wat je in de app ziet, is het bruto salaris", zegt Roodhardt. "Als wij meer uitkeren dan iemand netto verdient, dan lopen wij natuurlijk tegen problemen aan. En het is ook een stuk risico-afdekking van onze kant."

Wagestream schiet het bedrag dat jij ontvangt voor namens de werkgever. Bij de storting van het salaris later in de maand houdt het bedrijf dat geld vervolgens weer in. Dat proces is geautomatiseerd; voor de werkgevers verandert er niets.

Werkgevers betalen 1 euro per medewerker per maand. Werknemers zijn 2,50 euro kwijt per transactie, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Investeerders pompen bakken met geld in on-demandsalarisverstrekkers

Wagestream is opgericht in 2018 door de Britse ondernemers Peter Briffett en Portman Wills.

Het bedrijf is een van de koplopers in de jonge industrie van on-demandsalarisverstrekkers. Concurrenten zijn het eveneens Britse Hastee en de Amerikaanse spelers Instant Financial en Daily Pay.

Investeerders hebben tientallen miljoen gepompt in deze nieuwe fintechcategorie. Wagestream sleepte deze week nog eens 22 miljoen euro binnen aan financiering. Daarmee staat de teller voor het Britse bedrijf op 72 miljoen euro aan groeifinanciering.

De nieuwe zak met geld is onder meer bedoeld voor Europese expansie, waaronder dus in de Benelux.

Wagestream wil eind dit jaar 100.000 gebruikers hebben in Nederland

In Nederland heeft Wagestream al samenwerkingen gesloten met aanbieders van software voor personeelszaken en salarisverwerking, zoals L1nda, Softbrick en Shiftbase.

Als het aan Roodhardt ligt, volgen er snel meer. Voor het einde van het jaar hoopt hij 100.000 gebruikers te hebben in Nederland. "We richten ons op de grotere ondernemingen. We zijn nu in gesprek met twee supermarktketens waar ik de naam nog niet van kan noemen."

Wagestream richt zich op ondernemingen met grote groepen werknemers die tot aan modaal verdienen. Denk aan de retail, logistiek, distributiecentra en horeca. Ook is er in Nederland interesse van uitzendbureaus, iets dat in het Verenigd Koninkrijk volgens Roodhardt juist niet het geval is.

Wagestream wil een alternatief zijn voor flitskredieten

De komst van Wagestream naar Nederland was al ruim een half jaar in voorbereiding. Roodhardt legde de complete businesscase ter goedkeuring voor aan de Autoriteit Financiële Markten.

Een vergunning is op papier niet nodig – Wagestream keert alleen geld uit dat al is verdiend, dus van een lening is geen sprake. Dat wilde het bedrijf graag dubbelchecken bij de financiële toezichthouder. "Wij willen wegblijven uit de hoek van consumptief krediet", zegt Roodhardt.

Wagestream zet zichzelf in de markt als een alternatief voor flitskredieten, de minileningen met torenhoge rentes die consumenten in geldnood noodgedwongen afsluiten. Niet iedereen heeft een financiële buffer opgebouwd. Een onverwachte rekening of kapotte koelkast kan hard aankomen.

"We zien dat mensen onze dienst gebruiken als ze het echt nodig hebben", zegt Roodhardt. Werknemers in Engeland doen gemiddeld 1,8 keer per maand een transactie voor rond de 80 euro per keer.

Roodhardt draait er niet omheen: natuurlijk wil Wagestream geld verdienen. "Maar we hebben ook een sociale doelstelling. We willen proberen de financiële situatie van mensen te verbeteren."

Lees meer over salaris en personal finance: