Wie maffia zegt, denkt aan drugsdeals en beschermgeld. Toch heeft de Italiaanse maffia een nieuwe bron van inkomsten ontdekt: voedingsmiddelen. 

Daarover schrijft het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung.

Italiaanse justitie ontdekte dat de maffia op meerdere plekken in het land diep is geïnfiltreerd in de lokale economie. De prijs van sommige producten wordt niet bepaald door vraag en aanbod, maar door de maffiosi. ,,Wij bepalen tegen welke prijs meloenen in Marsala worden verkocht “, hoorden Sicilliaanse rechercheurs maffioso Massimo Sfraga in een afgetapt telefoongesprek zeggen.

Justitie vermoedt dat Sfraga nauwe banden heeft met de familie van de 83-jarige Totò Riina, de voormalige leider van de Cosa Nostra, die in 1993 werd opgepakt en nu levenslang uitzit. Uit het gesprek blijkt dat Sfragra bepaalt of ondernemers in de Siciliaanse kuststad Marsala hun meloenen voor een dubbeltje of een euro aan de man moeten brengen. Voor concurrentie hoeven de ondernemers niet te vrezen, want die is er niet.

De economische crisis, die Italië hard treft, biedt een goede voedingsbodem voor dergelijke praktijken. In tegenstelling tot banken kunnen clans noodlijdende bedrijven vaak wel helpen. Maar daar staat dan natuurlijk wel iets tegenover. Waren maffiosi vroeger vooral op zoek naar manieren om hun drugsgeld wit te wassen, tegenwoordig treden ze ook op als ‘investeerders’ die lokale middenstanders er ‘weer bovenop’ helpen.

Het meloenenkartel in Marsala is dan ook geen uitzondering. In totaal nam de Italiaanse justitie de afgelopen jaren door heel het land de eigendommen van negentig voedselproducenten in beslag. Ook liet ze beslag leggen op zo'n 2.500 kavels.

Buffelmozzarella

Behalve de Cosa Nostra maken ook andere maffiose organisatie zich schuldig aan economische delicten als gedwongen prijsafspraken. Zo is de Casalesi-clan, onderdeel van de Camorra, ten noorden van Napels betrokken bij de handel in buffelmozzarella. En in Calabrië nam de politie onlangs apparatuur in beslag waarmee de Ndrangheta groene energie opwekte. Geen voedingsmiddelen, wel een eerste levensbehoefte.

Het Romeinse onderzoeksinstituut Eurispes en de boerenbond Coldiretti concluderen in een recent verschenen rapport dat de omzet van de 'agro-maffia' zo'n 14 miljard euro bedraagt. Dat is een stijging van 12 procent in twee jaar tijd. ,,Met de levensmiddelenindustrie heeft de maffia een nieuwe bron gevonden om zichzelf te verrijken", aldus de onderzoekers in het rapport.

Pizzeria's

Eerder deze week hield de Italiaanse politie nog negentig verdachte maffiosi aan. Onder meer in Campania, de regio waarvan Napels de hoofdstad is, werden bezittingen ter waarde van zo'n 250 miljoen euro in beslag genomen. Ook in de horeca hebben maffiosi de touwtjes nog stevig in handen. Vorige week kregen 22 cafés en pizzeria's in Rome bezoek van de politie. Agenten pakten 22 verdachten op en namen 100 miljoen euro in beslag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl