ANALYSE – De enorme rally van de bitcoin is misschien wel de meest opvallende beweging op valutamarkten in 2017. De waarde van de digitale munt is sinds de start van het jaar met meer dan 1.500 procent omhoog geschoten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Achter het recente succes van bitcoin gaan onder meer de veelbelovende blockchaintechnologie en de introductie van bitcoinfutures schuil.

Het is behoorlijk link om erop te wedden dat de munt volledig onderuit gaat. In de financiële wereld is het per slot van rekening verstandiger om opzij te stappen of om te proberen mee te liften met een aanstormende trein, dan om er halsstarrig tegenin te gaan.

Maar je weet het natuurlijk nooit zeker. Vrijdag kregen veel cryptomunten, waaronder de bitcoin, een flinke tik. Vanaf het piekniveau van bijna 20.000 dollar eerder deze maand is de bitcoin terug naar ongeveer 13.000 dollar vrijdagochtend.

Vervalsen bitcointransacties onmogelijk

Het voordeel van de blockchaintechnologie voor het uitvoeren van bitcointransacties, is dat fraude zo goed als onmogelijk is. Als je een transactie wilt vervalsen, moet je dat bij duizenden computers overal ter wereld doen. De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor dat de handel in bitcoins een enorme hoeveelheid energie opslokt. Alle transacties worden immers door een groot aantal computers gecontroleerd. Die processorkracht vreet ongeveer 200 kWh.

Met zo veel elektriciteit kan het gemiddelde huishouden enkele weken vooruit. Economen hebben al berekend dat de bitcoinhandel evenveel stroom verbruikt als een land als Nigeria of Azerbeidzjan. Omdat elke transactie veel energie kost, kunnen er slechts zeven bitcointransacties per seconde worden uitgevoerd. Dat lijkt misschien heel wat, maar een creditcardbedrijf als Visa kan meer dan 50.000 transacties per seconde verwerken.

Vlotte afhandeling bitcointransactie voor wie meer betaalt

Door de beperkte transactiecapaciteit is het eerder regel dan uitzondering dat je even moet wachten voordat een order wordt verwerkt. Hoe lang dat duurt, hangt af van de premie die je bereid bent om voor je transactie te betalen.

Bij bitcoin worden de opdrachten namelijk niet op volgorde van binnenkomst verwerkt. Gebruikers die meer premie betalen, krijgen voorrang. Als de koers van de bitcoin flink fluctueert, moet je meestal een behoorlijk bedrag neerleggen om kans te maken op een vlotte afhandeling van je koop- of verkoopopdracht.

Zolang de prijs van de bitcoin in de lift zit, is dit een hinderlijk ongemak. Net zoals je bijvoorbeeld in een pretpark lang in de rij moet staan voor een leuke attractie – waarbij je mogelijk niet eens aan de beurt komt omdat bezoekers die meer betalen voor mogen kruipen.

Het wordt pas echt vervelend als je eenmaal in een achtbaan zit en niet meer uit kunt stappen. Dit krijgt weinig aandacht zolang er per saldo meer mensen willen in- dan uitstappen. Maar als de digitale munt in 2018 onverhoopt toch onderuit gaat, kunnen handelaren zich pas echt opmaken voor een wilde rit.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij verzorgt onder meer lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.