De bitcoin is in de afgelopen 24 uur ruim 23 procent minder waard geworden. Een bitcoin kost nu zo’n 13.000 dollar, terwijl de koers afgelopen zondag nog piekte op bijna 20.000 dollar.

Ook andere cryptomunten staan flink in de min, blijkt uit het overzicht van coinmarketcap.com.

Ethereum is in een dag ruim 26 procent minder waard geworden, en is nu 640 dollar waard.

Bitcoin cash is 40 procent gedaald en noteert nu op 2.138 dollar.

Litecoin staat bijna 29 procent in de min en is nu 237 dollar waard.

Cryptobeleggers speculeren al weken over een mogelijke correctie, nadat de bitcoin record na record vestigde.

Experts wijzen op sterke tekenen van een bubbel. Ze maken een vergelijking met de zeepbel in de Amerikaanse hypothekenmarkt die in 2008 tot een financiële en economische crisis leidde.

Lees ook op Business Insider

Onderstaande grafiek van vermogensadviseur de Bespoke Investment Group maakt duidelijk: het koersverloop van de bitcoin is een stuk agressiever dan eerdere beurshypes rond internet – en vastgoedbedrijven. Die hypes leidden uiteindelijk tot de dotcomcrash en de crisis op de (Amerikaanse) huizenmarkt.  

bitcoin, zeepbel, Goldman Sachs $ 8.000

Waarom is de koers zo enorm gestegen? Dat komt met name omdat steeds meer institutionele beleggers instappen in de bitcoin. Zo biedt derivatenhandelaar CME Group, vanaf dit kwartaal bitcoinfutures aan. Beleggers kunnen daarmee speculeren op toekomstige koersstijgingen of – dalingen, zonder een bitcoin hoeven te bezitten.

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde onlangs voor beleggen in bitcoin. “Ik zou zeggen: steek je dertiende maand niet in bitcoins”, zei Lars van de Ven, specialist fintech en innovatie bij de financiële toezichthouder, tegen het AD. “De toren wordt steeds hoger. Niemand kan voorspellen wanneer hij instort.”

LEES OOK: Waar is de nooduitgang als het misgaat met de bitcoin?

MIS OOK NIET: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier