In de Verenigde Staten zijn dinsdag bij elkaar 48.000 gevallen van nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd, aldus The New York Times. Een nieuw dagrecord.

De belangrijkste gezondheidsadviseur van het Witte Huis, Anthony Fauci, vreest voor een stijging richting 100.000 nieuwe gevallen per dag.

Volgens Fauci zijn er grote risico’s als staten in de VS coronamaatregelen te snel versoepelen.

In de Verenigde Staten is dinsdag opnieuw een dagrecord gevestigd van aantal vastgestelde nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het is de vierde piekdag in de afgelopen zeven dagen.

Staten hebben bij elkaar 48.000 nieuwe besmettingen gemeld, aldus The New York Times.

Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen kan binnenkort oplopen naar 100.000 per dag, gaf Anthony Fauci dinsdag aan. Fauci is de belangrijkste gezondheidsadviseur van het Witte Huis.

Tegenover een commissie van de Amerikaanse senaat waarschuwde Fauci dat er grote risico’s zijn als staten in de VS coronamaatregelen te snel versoepelen, zonder dat er voldoende capaciteit is om te testen op het coronavirus en contactonderzoek te doen.

In staten als Texas en Californië worden pauzes ingelast bij het versoepelen van de coronamaatregelen. Er komen weer beperkingen in binnenruimtes van cafés waar alcohol wordt gedronken.

In Florida peinst gouverneur Ron DeSantis er echter niet over om opnieuw een lockdown in te voeren. “We gaan dingen niet terugdraaien”, zei DeSantis dinsdag. Florida telde een dag eerder 6.000 nieuwe vastgestelde besmettingen. Volgens DeSantis heeft dat echter niet te maken met mensen die weer naar winkels of cafés gaan.

Maandag gaf een arts van het Jackson Health System in Miami tegenover  Business Insider echter aan dat er in Florida wel degelijk een sterke correlatie is tussen versoepeling van de coronamaatregelen en de stijging van het aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen.

Terugdraaien coronamaatregelen zorgt in VS voor meer besmettingen

De stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus in de VS volgt enkele weken, nadat veel staten begonnen met het terugdraaien van coronamaatregelen. Dat is op zich niet vreemd, omdat het enkele weken kan duren voordat iemand die besmet raakt met het virus, symptomen begint te vertonen en zich laat testen. 

De stijging van het aantal vastgestelde besmettingen heeft waarschijnlijk niet te maken met een verhoogde testcapaciteit.

Onder meer gouverneur John Bel Edwards van Louisiana heeft aangegeven dat de stijging van het aantal nieuwe gevallen duidelijk sterker is dan wat je op grond van extra tests zou verwachten. Dit is onder meer terug te zien in de sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten.

Aria Bendix droeg bij aan dit artikel.

Lees meer: