In de Verenigde Staten lijkt sprake van een sterke opleving van het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus.

Waar aanvankelijk New York het epicentrum was van de corona-uitbraak, stijgt het aantal besmettingen nu sterk in staten als Texas, Florida en Californië.

Aandelenbeurzen reageren negatief op de meldingen van meer coronagevallen in de VS.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus was woensdag bijna net zo hoog als tijdens de piek in april. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het virus werd bij ruim 35.900 mensen vastgesteld.

Volgens omroep NBC News was woensdag zelfs de dag met het hoogste aantal nieuwe besmettingen. NBC meldt dat volgens hun telling bij 36.358 mensen het virus is vastgesteld. Dat zijn er 73 meer dan het vorige record.

Onderstaande grafiek van de site Worldometers laat in ieder geval zien dat er sinds begin juni sprake lijkt te zijn van een opwaartse trend in het aantal vastgestelde besmettingen.

Het aantal besmettingen in de VS staat op ongeveer 2,4 miljoen en het geregistreerde dodental is 121.932. Woensdag kwamen 756 mensen om.

De trend van het aantal gerapporteerde sterfgevallen in de VS is overigens dalend sinds mei.

In april werd vooral het oosten van de VS zwaar getroffen door het virus, met New York als epicentrum; nu gaat het meer om staten zoals Texas, Californië en Florida.

In Florida werd woensdag bijvoorbeeld een nieuw record neergezet met meer dan 5.000 vastgestelde besmettingen op één dag.

Volgens gezondheidsexperts zijn veel van de nieuwe zaken te linken aan bijeenkomsten op herdenkingsdag, eerder deze maand.

In een aantal van de nu getroffen staten worden strenge maatregelen zoals een lockdown weer ingevoerd. Mensen die vanuit een nu getroffen staat naar oostelijke staten als New York en New Jersey reizen, moeten eerst twee weken in quarantaine.

Beurs reageert negatief op golf van nieuwe coronabesmettingen in VS

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met dikke minnen de handel uitgegaan. De flinke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen in verschillende Amerikaanse staten maakte beleggers nerveus, ook gelet op mogelijke lockdowns.

Daarnaast deden plannen van de Verenigde Staten voor extra importheffingen tegen een aantal Europese landen de stemming weinig goed.

De leidende Dow-Jonesindex sloot de sessie 2,7 procent lager op 25.445,94 punten. De brede S&P 500 verloor 2,6 procent tot 3050,33 punten en Nasdaq verloor 2,2 procent tot 9909,17 punten. De techgraadmeter deed daarmee een stap terug van de recordstand van een dag eerder.

Ondernemingen uit sectoren die het hardst zijn geraakt door de coronapandemie stonden als gevolg van de besmettingen onder druk. Zo sloten cruisemaatschappijen Royal Caribbean Cruises en Carnival ruim 11 procent lager. Ook luchtvaartmaatschappijen leverden aan beurswaarde in.

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden overwegend licht lager na de zware verliesbeurt een dag eerder.

De AEX-index noteerde kort na de openingsbel 0,6 procent in de min op 554,09 punten. Woensdag verloor de AEX bijna 3 procent.

LEES OOK: Het moment van de waarheid nadert voor de beurs: is de rally van de afgelopen maanden houdbaar?