Voormalig bestuursvoorzitter Niek Hoek van verzekeraar Delta Lloyd wordt opnieuw gekeurd door toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dit in verband met een commissariaat van Hoek bij de bank NIBC.

Niek Hoek maakte in april vorig jaar zijn vertrek bij Delta Lloyd bekend. Hij had aan het begin van het jaar te horen gekregen dat hij opnieuw zou worden getoetst door toezichthouder DNB op zijn geschiktheid als bestuursvoorzitter.

Achterliggend speelde hierbij een fors conflict tussen de toezichthouder en Delta Lloyd in verband met vermeende handel met voorkennis door de verzekeraar. Dit conflict kwam eind vorig jaar in de openbaarheid.

Rentespeculatie Delta Lloyd

Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico’s te verminderen, vooruitlopend op het voornemen van DNB om de zogenoemde rekenrente aan te passen. De rekenrente is van invloed op inschattingen voor toekomstige uitkeringsverplichtingen van verzekeraars aan polishouders. Als die wordt aangepast heeft dat onmiddellijk gevolgen voor de financiële positie van verzekeraars.

Delta Lloyd begon echter al met de aanpassing van renterisico’s vóórdat het officiële besluit van DNB bekend was. Volgens de centrale bank handelde Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie om daarmee voordeel te behalen. Dat financiële voordeel schat DNB op 21,6 miljoen euro en dit bedrag is opgeteld bij de boete van 1,2 miljoen euro die DNB heeft opgelegd. Per saldo komt de boete daarmee op 22,8 miljoen euro.

Delta Lloyd is het echter niet eens met de boete en de zaak ligt nu bij de rechter.

Herkeuring oud-topman Delta Lloyd

Intussen wil DNB ook toetsen of de inmiddels bij Delta Lloyd vertrokken Hoek nog geschikt is als commissaris bij de zakenbank NIBC. Hoek heeft daarover een kort geding aangespannen en verloren, zo meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

Uit een geanonimiseerd vonnis blijkt dat Hoek er bij zijn vertrek als topman van Delta Lloyd vanuit ging dat DNB zou afzien van hertoetsing van zijn functie bij NIBC. Maar volgens de voorzieningenrechter heeft DNB dat niet expliciet toegezegd.

Als de toezichthouder negatief oordeelt over Hoek's geschiktheid als commissaris, kan hij geen hoge functies meer vervullen in de financiële wereld.