Nederlandse huizenprijzen stapelen record op record.

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs erg hard, ook aan de bovenkant van de markt.

Huizenprijzen zijn in juli gemiddeld met 9 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, zo bleek afgelopen week uit cijfers van het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Om een idee te geven hoe hard het gaat: afgelopen maand lag de gemiddelde huizenprijs op 290.731 euro, tegen 264.007 euro in dezelfde maand in 2017. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met 2.227 euro opgelopen.

Wat koop je voor €1 miljoen?

Je kunt ook op een andere manier naar dit fenomeen kijken: de stijgende huizenprijzen betekenen dat je steeds minder vierkante meters krijgt voor dezelfde prijs.

Om dit te illustreren keek Business Insider naar de bovenkant van de markt: wat koop je tegenwoordig voor een miljoen euro op de vier duurste plaatsen van Nederland? En hoe zat dat vijf jaar geleden?

Onderstaande tabel geeft een overzicht van vierkantemeterprijzen in de vier duurste woonplaatsen van Nederland. De gegevens komen van de site Huizenzoeker.nl.

Momenteel zijn de gemiddelde prijzen per vierkante meter het hoogst in Bosch en Duin, Blaricum, Amsterdam en Wassenaar.

Vergeleken met juni 2013, toen het dieptepunt van de crisis op de huizenmarkt werd bereikt, zijn vierkantemeterprijzen in Bosch en Duin, Blaricum en Wassenaar met gemiddeld 19 tot 25 procent gestegen.

Amsterdam is de grote uitschieter, want daar stegen vierkantemeterprijzen gemiddeld met liefst 63 procent!


 
Reken je dit terug naar het aantal vierkante meters dat je voor 1 miljoen euro kan kopen, dan moet de Amsterdamse huizenkoper het meest inleveren: in 2013 kreeg deze gemiddeld 295 vierkante meter voor een miljoen euro, inmiddels is dat liefst 114 vierkante meter minder.

In andere dure steden zijn de ontwikkelingen iets minder dramatisch, maar biedt een pand van een miljoen euro toch zo'n 30 tot 50 vierkante meter minder ruimte.

En als je in Amsterdam evenveel huis wilt krijgen, als je vijf jaar geleden voor een miljoen euro kreeg? Voor 295 vierkante meter moet je inmiddels gemiddeld ruim 1,6 miljoen euro neertellen, dus dik 6 ton meer!

In Bosch en Duin, Blaricum en Wassenaar moet je zo'n twee tot 2,5 ton extra meebrengen om evenveel vierkante meters te bemachtigen als je vijf jaar geleden voor 1 miljoen euro kreeg.

LEES OOK: Hypotheekrente 10 of 20 jaar vastzetten – 3 scenario’s om rekening mee te houden