China is de plek waar Volvo de eerste volledig elektrische auto gaat produceren, vanuit daar zullen de nieuwe auto’s de wereld over gaan.

Het Zweedse autoconcern, dat in handen is van het Chinese Geely, zet groot in op elektrische auto’s.

In 2015 bracht Volvo de vernieuwde  XC90 op de markt, de eerste hybride auto van het Zweedse merk. Volvo heeft in 2016 de belofte gemaakt dat er in 2025 een miljoen elektrische Volvo’s op de weg rijden.

De productie van de eerste elektrische Volvo staat gepland voor 2019. Hieronder vind je alles wat we tot nu toe weten over de nieuwe auto.


Volvo’s eerste elektrische auto heeft een batterij van 100 KWh en wordt ontwikkeld in de fabriek in Luqiao, China.

Foto: Volvo ontwierp de Compact Modular Architecture (CMA) voor de kleinere Volvo’s. Bron: Volvo

Mats Anderson, verantwoordelijk voor de elektrische auto’s van Volvo, zei in februari dat het nieuwe platform de 100 kWh batterijen ondersteunt.


Als de auto volledig is opgeladen heeft hij een bereik van 400 kilometer.

Lees ook op Business Insider

Foto: Volvo.

Ter vergelijking: Tesla’s Model S 100D heeft een bereik van ruim 530 kilometer, aldus de Amerikaanse milieuorganisatie EPA.


Waarschijnlijk gaat de nieuwe Volvo tussen de 35.000 en 40.000 dollar kosten, hiermee wordt het een directe concurrent van Tesla’s Model 3

Foto: bron:  YouTube/Motor Trend

De Nederlander Lex Kerssemakers, CEO van Volvo in Noord-Amerika, zei in maart dat Volvo probeert om de auto in de prijsklasse rondom de 40.000 dollar op de markt te brengen.
Het besluit om te gaan focussen op betaalbare elektrische auto’s is te begrijpen, aangezien meer automerken de aankomende tijd producten gaan lanceren in dit segment.

Tesla is van plan om eind dit jaar de betaalbare Model 3 op de markt te brengen. Volkswagen komt in 2020 met de eerste elektrische auto die lange afstanden kan rijden.


De auto komt op een kleiner platform, vergelijkbaar met die van de 40-series, of het een SUV of een sedan wordt heeft Volvo nog niet bekend gemaakt.

Foto: Volvo’s 40.2 concept car. bron: Volvo

In eerste instantie was Volvo van plan om de eerste elektrische auto op een groter platform te bouwen, zoals die van de S90, daar komen ze nu op terug.

In een persverklaring van afgelopen woensdag zei Volvo dat de basis voor de elektrische auto gebaseerd zal zijn op de CMA-basis. Deze basis gebruikt het bedrijf nu al voor de 40-series.

Al met al is het dus nog niet duidelijk of ze de bestaande CMA-basis gaan gebruiken of een nieuwe, nog kleinere, basis gaan ontwikkelen.


Volvo is van plan om in 2019 een grotere elektrische auto te introduceren.

Foto: bron Volvo

Volvo gaat ook een elektrische auto bouwen op de SPA-basis, deze is eerder gebruikt voor de nieuwe generatie XC90, de V90 en de S90.

LEES OOK: De Chinese Google laat iedereen software mee-ontwerpen voor zelfrijdende auto’s – concurrentie voor Tesla