Baidu – de Chinese tegenhanger van Google – ontwikkelt technologie voor zelfrijdende auto’s en gaat die vindingen beschikbaar stellen via open source. Op deze manier hopen ze het onderzoek sneller te laten verlopen.

Het heeft er dus alle schijn van dat Baidu van plan is om te concurreren met Tesla, Uber, Google en tal van traditionele autobedrijven die racen om een zelfrijdende auto te produceren. De Chinezen willen volgend jaar een shuttlevoertuig in de markt zetten en in 2021 moeten zelfrijdende auto’s beschikbaar zijn voor de massa.

Baidu krijgt trouwens concurrentie op eigen bodem van Tesla. Tencent, een van China’s grootste bedrijven, heeft net een belang van vijf procent gekocht in de bouwer van elektrische auto’s. Het bedrijf van Elon Musk heeft wel oren naar de Chinese markt, aangezien de overheid onder druk van aanhoudende milieuproblemen de uitstoot van voertuigen fors naar beneden moet zien te brengen. De elektrische wagens van Tesla passen daarin.

Open source vanaf juli

Baidu, dat elektrische wagens gebruikt voor de zelfrijdende testvloot, gaat nu haar werk opengooien. De techniek en software achter obstakelherkenning, routeplanning, voertuigcontrole en zullen binnenkort open source zijn voor ontwikkelaars onder de naam Project Apollo – inderdaad, net als de maanlandingsmissies van de VS.

De openstelling is wel geleidelijk, beginnend in juli met toegang binnen een gebruikersomgeving en pas later voor de volledige keten van software.

De Chinese internetgigant heeft een paar tegenslagen te verwerken gehad. Zo brak BMW in november met het bedrijf omdat ze van mening verschilden over de gewenste snelheid van de innovaties. En de baas van Baidu’s afdeling rond kunstmatige intelligentie Andrew Ng, vertrekt in april.

Maar met Ford heeft Baidu geïnvesteerd in Velodyne – 150 miljoen dollar om precies te zijn. Binnen dat initiatief testte Baidu auto’s op de weg in China en Californië, op basis van Chinese auto’s die Velodyne uitrustte met obstakelherkenning en andere benodigde foefjes.

baidu self-driving cars

Foto: Baidu

LEES OOK: Waarom Tesla nu gevaarlijk overmoedig wordt