In steden als Amsterdam – maar ook Utrecht en Blaricum – zijn  ‘ethereum’ en ‘bitcoin’ opvallend populaire zoektermen in Google.

Op terrasjes in de hoofdstad en zelfs op het schoolplein zijn cryptomunten een hot topic , zo signaleerden redacteuren van Business Insider. Wat heb jij vandaag verdiend met je ripples?

De hype rond cryptomunten die buiten overheden om via particuliere computernetwerken worden beheerd, heeft zodanige vormen aangenomen, dat ook rijke Nederlanders gefascineerd raken. Geen wonder als je leest dat cryptomunten met tientallen procenten per dag kunnen stijgen en dalen – en in luttele maanden 30 keer zo veel waard kunnen worden, of een groot deel van hun waarde kunnen verliezen.

ABN Amro’s tak voor rijkere particulieren, ABN Amro MeesPierson, vindt de ‘digitale goudkoorts’ inmiddels belangrijk genoeg om er aandacht te besteden in de deze week verschenen Vermogensmonitor 2017, een rapport met tal van feitjes over en tips voor rijke Nederlanders.

Denk bij ‘rijk’ overigens aan mensen met een vrij belegbaar vermogen van minstens een half miljoen euro.

Voorlichting over cryptomunten voor de rijken

Cryptomunten-expert Tuur Demeester geeft in het ABN Amro-rapport uitleg voor rijke Nederlanders - maar deze adviezen zijn natuurlijk voor elke potentiële belegger in digimunten relevant. Hieronder 5 takeaways...

"Je handelt eenvoudig zelf vanaf je telefoon – en al vanaf een klein bedrag. Dat maakt investeren interessant voor het grote publiek."

"Goed inlezen! Investeren is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat mensen goed snappen wat cryptocurrencies zijn en welke factoren de koers beïnvloeden."

"Open vervolgens een rekening bij een exchange. Dat werkt hetzelfde als een beursrekening openen bij een broker."

"Om cryptocurrency veilig offline te bewaren, raad ik een hardware wallet aan."

"Schommelingen houd je altijd. Geen enkele koers stijgt in een rechte lijn."

Rijke Nederlanders gaan conservatief met hun geld om

Overigens blijkt uit het rapport dat vermogende Nederlanders over het algemeen behoorlijk conservatief zijn ingesteld, als het over beleggen gaat. Ze maken zich weliswaar zorgen over de extreem lage spaarrentes, maar zo'n 40 procent vindt behoud van vermogen belangrijker dan nog rijker worden.

Hieronder vijf ander feitjes uit het onderzoek die iets zeggen over hoe rijke Nederlanders met hun geld omgaan.

  • 4 op de 10 vermogenden heeft het grootste deel van z'n rijkdom in spaargeld zitten
  • Voor 3 op de 5 vermogenden is beleggen het belangrijkste alternatief voor sparen
  • Bijna de helft van de rijkere Nederlanders belegt (deels) duurzaam
  • Ongeveer 1 op de 8 rijke Nederlanders ziet investeren in vastgoed als belangrijkste alternatief voor sparen
  • Slechts 1 op de 7 vermogenden heeft een tweede huis in Nederland

LEES OOK 'Best wel eng' - zegt 's werelds grootste vermogensbeheerder met $ 5.000 mrd over de grafieken van cryptomunten zoals bitcoin