De Britse oppositiepartijen zijn niet van plan om maandag in het Lagerhuis in te stemmen met het voorstel van premier Boris Johnson voor vervroegde verkiezingen half oktober.

Dat zeiden vertegenwoordigers van Labour, de Liberaal-Democraten en andere oppositiepartijen tegen de BBC vrijdag na gezamenlijk overleg.

Een woordvoerder van de Liberaal-Democraten zei dat er geen algemene verkiezingen kunnen worden gehouden als er nog geen overeenstemming is met Brussel over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Daarmee wordt de premier een flinke hak gezet.

Johnson wil verkiezingen op 15 oktober, vóór de EU-top op 17 en 18 oktober en vóór 19 oktober. Dat is de datum waarop Johnson, volgens een afgelopen woensdag aangenomen wetsvoorstel, uitstel zou moeten vragen voor Brexit als er géén deal met de EU is beklonken.

De huidige Brexit-datum is 31 oktober.

‘Liever dood in een greppel dan uitstel van Brexit’

Uitstel vragen voor Brexit is iets wat Johnson pertinent niet wil. “Ik lig liever dood in een greppel”, zei hij daarover.

Lees ook op Business Insider

Met die stellige bewering heeft hij zich behoorlijk klem gezet, blijkt nu.

Als Johnson in oktober geen deel sluit met de Europese Unie over een ordelijk vertrek uit de Europese Unie, zal de premier gehoor moeten geven aan het wetsvoorstel dat hem tot een verzoek om uitstel bij de EU dwingt. Dat voorstel is vrijdag aangenomen in het Hogerhuis en wordt zeer waarschijnlijk maandag bekrachtigd in het Lagerhuis.

Een vernederende gang naar Brussel zou de geloofwaardigheid van Johnson sterk aantasten. Immers, zijn tegenstanders zullen Johnson inwrijven dat hij over zijn ‘dead body’ niet om uitstel zou vragen en dat toch heeft gedaan.

Wil de premier dit voorkomen en zich aan zijn woord houden, dan zit er niets anders op dan af te treden. In dat geval hopen de oppositiepartijen een soort tijdelijk zakenkabinet te vormen dat aanstuurt op nieuwe verkiezingen in november, zo stelt politiek redacteur Robert Peston van ITV in een tweet.

Lees meer over Boris Johnson en de Brexit: