Britse parlementariërs hebben woensdagavond een wetsvoorstel aangenomen dat een Brexit zonder deal moet voorkomen. 327 parlementsleden stemden voor en 299 tegen.

Het voorstel dwingt premier Boris Johnson min of meer om uitstel van het Britse vertrek uit de EU te vragen als hij niet tijdig een Brexitdeal rondkrijgt.

De regering was fel tegen het voorstel, maar had niet genoeg steun in het parlement om het debat te voorkomen. De oppositie en dissidenten uit de Conservatieve Partij van de premier kregen dinsdag voor elkaar dat het plan kon worden voorgelegd aan het parlement.

Premier Johnson gaf in reactie op de uitslag van de stemming over de uitstelwet aan op 15 oktober verkiezingen te willen houden. De premier kan echter niet zomaar nieuwe verkiezingen uitschrijven. Johnson kreeg woensdag onvoldoende steun voor zijn motie om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

298 parlementariërs stemden voor een nieuwe stembusgang, maar dat was minder dan de helft. De Conservatieve premier had de steun van twee derde van de parlementariërs nodig gehad om zijn plan voor nieuwe verkiezingen te kunnen doorzetten.

Tijdens het debat woensdag zei de oud-minister van Financiën Philip Hammond dat hij het spijtig vindt dat het wetsvoorstel op tafel moest komen, maar dat er geen andere optie is. "We moeten wel handelen, want er is geen mandaat voor een Brexit zonder deal. En die zal rampzalig zijn voor het Verenigd Koninkrijk", aldus de voormalige Conservatieve bewindsman.

Geen  no deal-Brexit

Hilary Benn, parlementslid voor Labour, waarschuwde dat als Groot-Brittannië zonder een akkoord uit de EU stapt, dit het "begin van het einde zal zijn." Hij zei dat voor het land dan een periode van grotere onzekerheid aanbreekt.

Het Britse Hogerhuis debatteert donderdag verder over het wetsvoorstel om een Brexit zonder deal te voorkomen. Wanneer de stemming over het wetsvoorstel precies plaatsvindt, is nog niet bekend.

In het Hogerhuis bleek woensdagnacht wel een meerderheid die de uitstelwet door wil zetten en vervolgens terug wil sturen naar het Lagerhuis. De wet moet maandag dan opnieuw worden goedgekeurd door het Lagerhuis, omdat vanaf volgende week niet meer bijeenkomt in aanloop naar het publiceren van de begroting.

Als het wetsvoorstel definitief wordt aangenomen, kan Groot-Brittannië op 31 oktober alleen uit de Europese Unie met een deal of als het parlement een uittreding zonder deal goedkeurt.

LEES OOK: Wat gebeurt er nu het Britse parlement een no deal-Brexit blokkeert? Dit moet je weten