• Vivianne Miedema is topscorer aller tijden van de Nederlandse voetbalvrouwen.
  • Tijdens het openingsduel tegen Zambia op de Olympische Spelen vond ze vier keer het net, een record.
  • De 25-jarige Hoogeveense speelt bij de Londense club Arsenal en werd in 2019 verkozen tot speelster van het jaar in Engeland.

Vivianne Miedema en de Oranje Leeuwinnen zijn uit de startblokken geschoten op de Olympische Spelen in Tokio. Zambia werd woensdag met 10-3 verslagen, mede dankzij vier goals van Miedema.

Daarmee evenaart de 25-jarige Hoogeveense een record van de Duitse Birgit Prinz, die in 2004 ook vier keer raak schoot op de Spelen in een duel met China.

Miedema heeft nu 77 keer gescoord voor Oranje. Ze is daarmee topscorer aller tijden. En met haar 25 jaar kan ze nog vele jaren mee.

In Japan gaat Miedema voor goud. Dat moet de kroon op haar carrière worden, na de tweede plek op het WK in 2019.

De aanvalster speelt bij de Londense club Arsenal, waar ze in 67 wedstrijden maar liefst 60 keer scoorde. In 2019 werd ze verkozen tot speelster van het jaar bij de vrouwen, hetzelfde jaar waarin Virgil van Dijk tot beste speler bij de mannen werd verkozen.

Wist je ook het volgende al over Vivianne Miedema?


Vivianne Miedema vroeg de vader van Arjen Robben om advies toen 29 clubs haar wilden contracteren.

In de jeugd voetbalde Miedema nog met de jongens mee en speelde ze bijvoorbeeld tegen Richairo Zivkovic en Daley Sinkgraven, die allebei later het eerste van Ajax haalden.

In 2011 werd ze bij Heerenveen de jongste debutante ooit in de eredivisie voor vrouwen. In drie seizoenen speelde Miedema zich meer dan een beetje in de kijker.

Volgens een interview in de Volkskrant kon Miedema in 2014 kiezen uit maar liefst 29 clubs die op haar handtekening zaten te azen. Ze kende de vader van Arjen Robben, destijds werkzaam in Groningen, en vroeg hem om advies. In juni 2014 tekende ze een contract bij Bayern München, waar Arjen Robben toen ook al zo'n vijf jaar rondliep.

Arjen Robben en vader Hans in 2010. Foto: ANP
Arjen Robben en vader Hans in 2010. Foto: ANP

Miedema's partner is Lisa Evans, eerder clubgenoot bij Bayern München en nu ook bij Arsenal.

Volgens de website Spelersvrouw.nl hebben Vivianne Miedema en collega-voetbalster Lisa Evans sinds 2016 verkering.

De Schotse Evans kwam in 2015 voor Bayern München te spelen, waar Miedema inmiddels dus een jaar onder contract stond. De vonk sloeg over en de relatie houdt in elk geval langer stand dan de verbintenissen in Beieren.

In mei 2017 maakte Miedema bekend na drie seizoenen de overstap naar Arsenal te maken. De maand erna, ongetwijfeld geheel toevallig, tekende ook Lisa Evans een contract bij ‘The Gunners’ in Londen.

Miedema en Evans wonnen met Arsenal in 2019 de Super League (de Engelse competitie) en een jaar eerder ook het FA-bekertoernooi voor vrouwen.


Vivianne Miedema komt uit een voetbalfamilie. Haar broertje Lars speelt bij PEC Zwolle.

De vader van Vivianne voetbalde en moeder heeft ‘voor een vrouw’ veel voetbalverstand, schreef Willem Vissers in een profiel in 2014.

Vissers citeert Vivianne: "Wij kijken 24/7 voetbal. Als de televisie uitgaat, is het beeldscherm nog steeds groen. Ik kijk alles. Japans voetbal, Chinees voetbal, Amerikaans voetbal, Engels, Italiaans, Spaans, het maakt mij niet uit."

Haar broertje Lars Miedema speelde toen als 13-jarige in de C-jeugd van PEC Zwolle. Inmiddels is Lars 21 en speelt hij bij Vélez C.F. dat uitkomt op het vierde niveau in Spanje.

Lars meet 1,89 meter, is fysiek sterk en speelt net als zus Vivianne in de spits. "Hij is echt een beer", zei Vivianne in 2014 al.

Lars Miedema. Foto: Screenshot RTV Drenthe / YouTube
Lars Miedema. Foto: Screenshot RTV Drenthe / YouTube

Vivianne ging ooit als piepjonge fan van Feyenoord met haar idool Robin van Persie op de foto.

Zoals Vivianne Miedema nu topscorer aller tijden is bij de vrouwen, is Robin van Persie dat al enige tijd bij de mannen. Hij scoorde 50 keer in 102 interlands; geen wonder dat Vivianne Miedema naar hem opkijkt.

Toen Van Persie in 2010 op het WK in Zuid-Frankrijk speelde, zat Miedema op de bank gehuld in een oranje shirt met 'Van Persie' op de rug.

Jaren eerder kreeg een nóg jongere Miedema al eens de kans om met haar Feyenoord-idool op de foto te gaan. Van Persie zal toen hooguit hebben gedroomd van zijn verdere carrière, voor Miedema was haar huidige status nog helemaal onvoorstelbaar.

Hier staan ze samen op de foto, de latere topscorers aller tijden voor beide Nederlands elftallen.


Vivianne Miedema heeft een boek geschreven, Meidenvoetbal, voor lezers van 5-18 jaar.

In 2017 bracht Miedema een boek uit voor jeugdige lezers. "In haar non-fictieboek 'Meidenvoetbal' gaat Miedema in op alle aspecten die voetbal zo leuk maken en geeft zij tips en deelt ze haar ervaringen op en om het veld", aldus de beschrijving op Bol.com.

Een passend signaal van de topspits aan (vooral) jonge meiden, die toch op enig moment in haar voetsporen moeten treden, willen we de Oranje Leeuwinnen ook in de toekomst naar overwinningen op grote toernooien schreeuwen.

Deze maand, met het WK als welkome aanjager, kwam Miedema met het Meidenvoetbal Doeboek, met "spelletjes voor op de achterbank in de auto, naar Frankrijk of naar je vakantieadres".

Vivianne Miedema begint dus ook de commerciële kneepjes van het voetbalvak aardig onder de knie te krijgen. Het is haar gegund, met dat matige prijzengeld bij de vrouwen.


Lees meer: