Vivianne Miedema won in 2014 het EK voetbal onder 19, pakte in 2017 de volwaardige Europese titel in Nederland en gaat op het lopende WK in Frankrijk ook weer voor de titel.

Maar dat wist je waarschijnlijk al.

Zelfs de grootste vrouwenvoetbal-hatende brompot kan niet meer om Vivianne Miedema heen. De spits van de Oranje Leeuwinnen geeft altijd thuis op cruciale momenten en is dankzij haar twee doelpunten van zaterdag tegen Kameroen topscorer aller tijden bij het Nederlands elftal voor vrouwen.

Voor haar 60 doelpunten had Miedema nog geen zes jaar nodig, en ze is pas 22. Haar eerste interlandgoal maakte ze als 17-jarige speelster van Heerenveen, in haar tweede wedstrijd voor Oranje. Ze maakte er tegen Portugal meteen maar een hattrick van.

Momenteel doet Miedema in Frankrijk een gooi naar de wereldtitel, als Europees kampioen en speelster van topclub Arsenal in Engeland, waar ze is verkozen tot Speelster van het Jaar (naast Virgil van Dijk bij de mannen).

Dit bericht bekijken op Instagram

Double Dutch @virgilvandijk 🔶🦁🤞🏼

Een bericht gedeeld door Vivianne Miedema (@viviannemiedema) op

Dit zijn nog steeds dingen die een beetje nieuwsvolger wel heeft meegekregen. Maar wist je ook het volgende al over Vivianne Miedema?


Vivianne Miedema vroeg de vader van Arjen Robben om advies toen 29 clubs haar wilden contracteren.

In de jeugd voetbalde Miedema nog met de jongens mee en speelde ze bijvoorbeeld tegen Richairo Zivkovic en Daley Sinkgraven, die allebei later het eerste van Ajax haalden.

Lees ook op Business Insider

In 2011 werd ze bij Heerenveen de jongste debutante ooit in de eredivisie voor vrouwen. In drie seizoenen speelde Miedema zich meer dan een beetje in de kijker.

Volgens een interview in de Volkskrant kon Miedema in 2014 kiezen uit maar liefst 29 clubs die op haar handtekening zaten te azen. Ze kende de vader van Arjen Robben, destijds werkzaam in Groningen, en vroeg hem om advies. In juni 2014 tekende ze een contract bij Bayern München, waar Arjen Robben toen ook al zo’n vijf jaar rondliep.


Miedema’s partner is Lisa Evans, eerder clubgenoot bij Bayern München en nu ook bij Arsenal.

Volgens de website Spelersvrouw.nl hebben Vivianne Miedema en collega-voetbalster Lisa Evans sinds 2016 verkering.

De Schotse Evans kwam in 2015 voor Bayern München te spelen, waar Miedema inmiddels dus een jaar onder contract stond. De vonk sloeg over en de relatie houdt in elk geval langer stand dan de verbintenissen in Beieren.

In mei 2017 maakte Miedema bekend na drie seizoenen de overstap naar Arsenal te maken. De maand erna, ongetwijfeld geheel toevallig, tekende ook Lisa Evans een contract bij ‘The Gunners’ in Londen.

Miedema en Evans wonnen met Arsenal dit jaar de Super League (de Engelse competitie) en vorig jaar ook het FA-bekertoernooi voor vrouwen. Net als Miedema speelt Evans momenteel het WK in Frankrijk, maar na verloren wedstrijden tegen Engeland (2-1) en Japan (2-1) zijn de Schotten dicht bij uitschakeling.

Dit bericht bekijken op Instagram

WSL Champions 🤩🏆

Een bericht gedeeld door Vivianne Miedema (@viviannemiedema) op


Vivianne Miedema komt uit een voetbalfamilie. Haar broertje Lars speelt bij PEC Zwolle.

De vader van Vivianne voetbalde en moeder heeft ‘voor een vrouw’ veel voetbalverstand, schreef Willem Vissers in een profiel in 2014.

Vissers citeert Vivianne: “Wij kijken 24/7 voetbal. Als de televisie uitgaat, is het beeldscherm nog steeds groen. Ik kijk alles. Japans voetbal, Chinees voetbal, Amerikaans voetbal, Engels, Italiaans, Spaans, het maakt mij niet uit.”

Haar broertje Lars Miedema speelde toen als 13-jarige in de C-jeugd van PEC Zwolle. Inmiddels is Lars 19 en speelt hij nog altijd bij PEC Zwolle, nu in de A-jeugd en de beloftencompetitie.

Lars meet 1,89 meter, is fysiek sterk en speelt net als zus Vivianne in de spits. “Hij is echt een beer”, zei Vivianne in 2014 al.


Vivianne ging ooit als piepjonge fan van Feyenoord met haar idool Robin van Persie op de foto.

Zoals Vivianne Miedema nu topscorer aller tijden is bij de vrouwen, is Robin van Persie dat al enige tijd bij de mannen. Hij scoorde 50 keer in 102 interlands; geen wonder dat Vivianne Miedema naar hem opkijkt.

Toen Van Persie in 2010 op het WK in Zuid-Frankrijk speelde, zat Miedema op de bank gehuld in een oranje shirt met ‘Van Persie’ op de rug.

Jaren eerder kreeg een nóg jongere Miedema al eens de kans om met haar Feyenoord-idool op de foto te gaan. Van Persie zal toen hooguit hebben gedroomd van zijn verdere carrière, voor Miedema was haar huidige status nog helemaal onvoorstelbaar.

Hier staan ze samen op de foto, de latere topscorers aller tijden voor beide Nederlands elftallen.


Vivianne Miedema heeft een boek geschreven, Meidenvoetbal, voor lezers van 5-18 jaar.

In 2017 bracht Miedema een boek uit voor jeugdige lezers. “In haar non-fictieboek Meidenvoetbal gaat Miedema in op alle aspecten die voetbal zo leuk maken en geeft zij tips en deelt ze haar ervaringen op en om het veld”, aldus de beschrijving op Bol.com.

Een passend signaal van de topspits aan (vooral) jonge meiden, die toch op enig moment in haar voetsporen moeten treden, willen we de Oranje Leeuwinnen ook in de toekomst naar overwinningen op grote toernooien schreeuwen.

Deze maand, met het WK als welkome aanjager, kwam Miedema met het Meidenvoetbal Doeboek, met “spelletjes voor op de achterbank in de auto, naar Frankrijk of naar je vakantieadres”.

Vivianne Miedema begint dus ook de commerciële kneepjes van het voetbalvak aardig onder de knie te krijgen. Het is haar gegund, met dat matige prijzengeld bij de vrouwen.


Lees meer: