Lieke Martens is pas 26 jaar, maar heeft al een hoop bereikt. Zo pakte ze in 2017 de Europese titel met de Nederlandse voetbalvrouwen. En in datzelfde jaar werd ze gekozen tot beste speelster van Europa en de wereld.

Op het WK voetbal in Frankrijk hoopt Martens in 2019 daar een prijs aan toe te voegen. Komende zondag nemen de Oranje Leeuwinnen het in finale op tegen de Verenigde Staten.

Lieke Martens is een van de steunpilaren in het elftal van bondscoach Sarina Wiegman. De rechtsbenige aanvalster uit het Limburgse Bergen begon met voetballen op vijfjarige leeftijd bij RKVV Montagnards. Op haar zestiende verkaste ze naar Heerenveen om te spelen in de Nederlandse eredivisie.

Transfer Lieke Martens naar Barcelona

“Vroeger had ik Ronaldinho als voorbeeld. Hij had een staart”, zei Martens tegen het NOS Jeugdjournaal. De Braziliaanse aanvaller met gulle lach speelde vijf seizoenen bij de mannen van FC Barcelona en won onder meer de Champions League.

Martens speelt nu bij dezelfde club als haar voorbeeld. Na periodes in België, Duitsland en Zweden tekende ze in 2017 een driejarig contract bij Barcelona. “Een droom”, noemde Martens dat destijds.

Het contract van Martens bij de Zweedse club Rosengård liep nog 1,5 jaar door, dus dat heeft Barcelona af moeten kopen. Hoeveel de Catalanen op tafel hebben gelegd is niet bekendgemaakt, maar Martens' zaakwaarnemer Tim Vrouwe lichtte in gesprek met Voetbal International wel een tipje van de sluier op: "De transfersom die ze hebben betaald is vergelijkbaar met die van een speler uit de Jupiler League, die de overstap maakt naar de eredivisie."

Waarschijnlijk gaat het dus om enkele tonnen. Zo betaalde FC Twente in 2017 naar verluidt 400.000 euro voor de spits van TOP Oss.

Salaris van Lieke Martens

Martens is bij Barcelona de best betaalde speelster van de selectie, maar haar exacte salaris is niet bekend. De Spaanse krant La Vanguardia schrijft dat Martens meer dan 100.000 euro opstrijkt voor een jaartje ballen bij de Catalanen. Volgens de NOS is dat zelfs het dubbele.

Twee ton per seizoen zou geen gek bedrag zijn voor de voormalig beste speelster van de wereld. Voetbalsters met een vergelijkbare status verdienen volgende France Football eenzelfde bedrag – en vaak zelfs meer.

Zo zou de Noorse Ada Hegerberg, in 2018 de eerste winnaar van de Ballon d'Or voor vrouwen, jaarlijks 400.000 euro krijgen bijgeschreven op haar rekening. En de Braziliaanse Marta, zes keer Wereldvoetballer van het Jaar, vangt naar verluidt 340.000 euro per jaar.

Vergeleken met de mannen verdient Lieke Martens net iets minder dan een voetballer in de eredivisie. Daar lag het gemiddelde salaris vorig jaar op 291.000 euro. Maar ten opzichte van de echte toppers valt haar beloning in het niet. Lionel Messi, haar mannelijke collega bij FC Barcelona, heeft in drie dagen op het trainingsveld al twee ton verdiend. Hij ontvangt van Barça 100 miljoen euro per jaar.

Lieke Martens in actie zien? Een kaartje is gratis

Een groot verschil met de mannen: de kunsten van Lieke Martens kun je gratis bewonderen. Tickets voor de wedstrijden van Barcelona's vrouwenteam kosten niets. Dan zit je alleen niet in het imposante Camp Nou, maar in het Mini Stadion ernaast met ruim 15.000 zitplaatsen.

"De club wil in eerste instantie dat er zoveel mogelijk mensen komen kijken", zei Martens daarover tegen NRC. "Waar ze mij van betalen weet ik niet."

Dat weet de Spaanse krant La Vanguardia wel. Sponsor Stanley, het bedrijf achter onder meer Black & Decker, zou jaarlijks 3,5 miljoen euro in de vrouwenploeg pompen, genoeg om alle kosten te dekken.

Commerciële waarde van Lieke Martens

Naast het salaris dat ze van de club ontvangt, kan Martens ook cashen met sponsorcontracten en haar bekendheid. Ze heeft bijna 1 miljoen volgers op Instagram en merken staan voor haar in de rij. Het boek over haar leven dat in mei 2019 verscheen was al na een dag toe aan een tweede druk.

"Ze is aanvalster, sympathiek, atletisch, kan alles met een bal en ziet er goed uit. Ze voldoet aan alle eisen", aldus sportmarketeer Bob van Oosterhout tegen Nu.nl.

Martens is het ideale rolmodel voor jonge meiden. Dat ze in 2018 als eerste vrouwelijke sporter de hoofdpersoon was in een reclamespot van Calvé-pindakaas spreekt wat dat betreft boekdelen. Daarmee trad ze in de voetsporen van onder meer Pieter van den Hoogenband en Robin van Persie. "Een grote eer", aldus de stervoetbalster.

Lees meer: