Björn Kuipers hield afgelopen zomer de Nederlandse eer hoog op het WK Voetbal. Dat WK werd afgelopen zomer gespeeld zonder Oranje.

Maar met Team Kuipers was er wel een Nederlands team actief in Rusland. Topscheidsrechter Björn Kuipers viel daar vooral op door zijn felle aanvaringen met de Braziliaanse sterspeler Neymar.

De Nederlander geldt als een van de beste scheidsrechters ter wereld en floot al drie keer een Europese finale.

Niet slecht voor de eigenaar van een Jumbo-supermarkt in Oldenzaal. Binnenkort komt daar zelfs een tweede filiaal bij. Dit is het levensverhaal van Björn Kuipers:


Björn Kuipers komt op 28 maart 1973 ter wereld in Oldenzaal.

bjorn kuipers

Hij groeit op met voetbal. Op zijn 15e zit hij in de B1 van het voetbalteam Quick’20 in Oldenzaal.

Vader Jan komt weleens bij zijn wedstrijden kijken. Hij ziet dat Björn commentaar heeft op de scheidsrechter, loopt naar Björn toe en zegt: “Ga zelf maar een scheidsrechterscursus volgen als je het allemaal zo goed weet.”

Lees ook op Business Insider

Björn studeert vervolgens eerst facilitair management aan Hogeschool Diedenoort in Wageningen en daaropvolgend bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2003 trouwt hij met Marlies, waarmee hij later twee kinderen krijgt: Jan-Willem en Susan.


Zijn debuut in de Eredivisie.

Op 5 maart 2005 fluit hij zijn eerste officiële duel in de Eredivisie tussen Vitesse en Willem II. De wedstrijd eindigt in 2-0 voor de Arnhemmers, mede dankzij een zeer snel genomen vrije trap die door mocht gaan van Kuipers.

Zijn internationale debuut volgt een jaar later, als hij op 29 maart 2006 de wedstrijd tussen Rusland en Bulgarije onder 17 fluit.


De bal gaat rollen.

Op 14 januari 2009 promoveert Björn Kuipers naar de hoogste klasse binnen de Europese voetbalbond. Twee jaar later, op 20 december 2011, wordt bekendgemaakt dat hij tijdens het Europees Kampioenschap in 2012 mag fluiten. Het maakt hem de achtste Nederlandse scheidsrechter die op een EK-eindronde actief is.


De eerste finale. van Björn Kuipers

Op woensdag 15 mei 2013 fluit hij zijn allereerste grote internationale finale: de wedstrijd tussen Chelsea en Benfica om de Europa League. Hij wordt daar bijgestaan door Erwin Zeinstra en Sander van Roekel, met wie hij later veel meer wedstrijden gaat fluiten. Datzelfde jaar fluit hij ook de finale van de FIFA Confederations Cup.


Een van zijn beste jaren ooit.

2014 is een topjaar voor Kuipers. Hij en zijn team worden in januari benoemd tot een van de arbitragegroepen die dat jaar naar het WK in Brazilië mogen.

In datzelfde jaar leidt Kuipers een van de mooiste wedstrijden die een scheidsrechter mag fluiten: de finale van de Champions League. In de ontmoeting tussen Atlético Madrid en Real Madrid schrijft hij meteen een record achter zijn naam: nog nooit werden er zo veel (12) gele kaarten in een Champions League-finale uitgedeeld.


Het WK in Brazilië.

Tijdens het WK fluiten Kuipers en zijn team zó goed, dat er een kans is dat hij voor de finale wordt aangewezen. Een jongensdroom voor hem. Het Nederlands elftal komt echter tot de halve finales, waardoor Kuipers geen kans meer maakt. Het is een harde klap voor hem, waar hij nog nachten van wakker ligt.


Zijn slechtste wedstrijd ooit gefloten?

Dat is de pot op 11 maart 2015 tussen Chelsea en Paris Saint-Germain in de achtste finale van de Champions League. Kuipers geeft in de dertigste minuut een rode kaart aan PSG-speler Zlatan Ibrahimović. Naderhand merkt hij op dat het geen juiste beslissing was, vertelde hij bij Pauw. De actie leidde tot veel kritiek, ook onder spelers van PSG.

In 2016 tijdens het EK gaat Kuipers nogmaals door het stof. Tijdens de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje gaat de keeper van de Kroaten bij een strafschop te vroeg het doel uit. Kuipers laat de penalty doorgaan en die wordt door Sergio Ramos gemist. Spanje verliest daardoor de wedstrijd en het betekent de laatste wedstrijd van Kuipers op dat EK.


Talentvol binnen én buiten het veld.

Naast zijn scheidsrechterscarrière is hij ook actief als ondernemer. Hij is samen met zijn vrouw Marlies eigenaar van een Jumbo-supermarkt en een haarstudio in zijn geboortepaats. Ooit was hij eigenaar van drie C1000-vestigingen, maar hij verkocht twee filialen aan Albert Heijn. De derde bouwde hij om tot een Jumbo.

“Ik heb weleens gezegd dat ik Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic of Cristiano Ronaldo op dezelfde manier behandel als mevrouw De Vries uit Rossum, die bij ons boodschappen komt doen”, aldus Kuipers tegen De Ondernemer. “Alles draait om respect, duidelijkheid en een heldere communicatie.”

In 2016 komt er een boek over hem uit, getiteld Björn. Datzelfde jaar wordt zijn filiaal verkozen tot beste Jumbo van Nederland.


De familieman.

Als Björn en Marlies een keer een dagje vrij zijn, gaat de tv bijna nooit aan. “We hebben een druk leven. We werken allebei in de zaak en ik ben daarnaast nog 80 à 90 dagen per jaar op pad om in Europa wedstrijden te leiden. En als we dan een keer tijd hebben, doen we iets anders dan televisiekijken. Gezellig uiteten of een keer een spelletje”, aldus Kuipers.


Kuipers bouwt intussen gestaag door aan zijn vermogen.

Volgens Quote is de omzet van Jumbo Oldenzaal Kuipers in 2016 licht gestegen. Uit het jaarverslag van zijn holding blijkt verder dat het eigen vermogen in 2016 11,5 miljoen euro bedroeg en dat de nettowinst op 1,2 miljoen euro uitkwam. In 2015 was dat nog 3,1 miljoen euro.

Ook op het veld verdient Kuipers aardig. Voor zijn optredens in de Eredivisie krijgt hij 50.000 tot 70.000 euro per jaar. Aan het WK van 2014 in Brazilië houdt Kuipers 25.000 euro over. Oh, en je kunt hem ook inhuren als spreker.

Kuipers fluit op 23 september 2015 de Overijsselse derby tussen Go Ahead Eagles en HSC’21. De laatstgenoemde amateurclub moet achteraf 3.300 euro aftikken, omdat Kuipers een internationale topscheids is. Dat terwijl de club niet eens zelf om hem heeft gevraagd: de KNVB wijst scheidsrechters toe.


Hij krijgt bij het WK in Rusland mooie wedstrijden, maar loopt de finale mis.

In 2018 fluit Kuipers de finale van de Europa League en vertegenwoordigt hij ons land op het WK in Rusland. Volgens een schatting van sportmarketingsite Sportnext ontvangt Kuipers een vergoeding van 59.000 euro voor het WK. Per gefloten duel komt daar nog eens 5.500 euro bovenop.

Hij begint met de groepswedstrijd Egypte – Uruguay op vrijdag 15 juni 2018 en geeft daarin twee gele kaarten.

In de achtste finale tussen Brazilië en Costa Rica valt Kuipers op door na raadpleging van videoscheidsrechter Danny Makkelie een al gegeven penalty aan Neymar terug te draaien en de Braziliaan even later voor aanhoudend protesteren een gele kaart te geven.

Daarna fluit hij nog de achtste finale tussen Spanje en Rusland en de kwartfinale tussen Zweden en Engeland. Kuipers droomt van de finale en lijkt ook in de race te zijn om die te fluiten, maar hij is bij de eindstrijd tussen Frankrijk en Kroatië uiteindelijk niet meer dan de vierde man.

Het is volgens Kuipers zelf zijn laatste WK en dus de allerlaatste kans om de meest prestigieuze voetbalfinale te fluiten. Zijn jongensdroom is dus niet helemaal uitgekomen, maar dat doet niks af aan zijn imposante scheidsrechterscarrière.

Nu kan hij zich richten op zijn succesvolle loopbaan als supermarktondernemer. Volgend jaar neemt hij een EMTÉ-filiaal in Denekamp over en bouwt die om tot Jumbo. Genoeg te doen dus voor Kuipers.

LEES OOK: Demy de Zeeuw was voetballer, nu is hij razend succesvol met zijn kledingbedrijf BALR. dat €10 miljoen per jaar omzet