Shanice van de Sanden staat onder contract bij Olympique Lyon en speelt dinsdagavond tegen Japan dus niet ver van huis. Dat wist je misschien al over de Oranje Leeuwin, maar hoe goed ken je ‘Sjaan’ verder?

De Nederlandse voetbalvrouwen staan op het WK in Frankrijk dinsdagavond tegenover Japan in de achtste finales. Rechts voorin staat zeer waarschijnlijk Shanice van de Sanden opgesteld, en dat zal niemand ontgaan.

Van de Sanden is de opvallendste verschijning bij de Oranje Leeuwinnen. Ze is naar eigen zeggen de enige die met veel make-up op speelt en viel dit WK extra op door het luipaardmotief op haar hoofd.

Maar ze onderscheidt zich ook met haar speelstijl. Als Van de Sande aanzet is ze amper bij te benen, wat de aanvalster misschien wel tot het grootste gevaar aan Nederlandse kant maakt.

Ze won de KNVB-beker met FC Utrecht en FC Twente, met laatstgenoemde ook de eredivisie en de Belgisch-Nederlandse BeNe League, en met haar huidige club Olympique Lyon won Van de Sanden al tweemaal op rij de Champions League. Tussendoor speelde ze ook nog voor Liverpool en werd ze in 2017 natuurlijk Europees kampioen met het Nederlands elftal.

Haalt Nederland de halve finales, dan speelt Van de Sande minstens een thuiswedstrijd op het WK. Beide halve finales en de finale worden afgewerkt in het stadion van Olympique Lyon. Helaas zal Van de Sanden zich er minder thuis voelen dan je zou denken: de vrouwen spelen hun wedstrijden in het Plaine des Jeux in het naastgelegen Gerland.

Deze hoofdpunten zijn bij een beetje voetbalvolger wel bekend. Maar wist je ook het volgende al over Shanice van de Sanden?


Shanice van de Sanden is nu als de bliksem, maar was vroeger niet vooruit te branden.

Tot een buurman haar opgaf bij VVIJ in IJsselstein speelde voetbal geen enkele rol in het leven van de jonge Shanice van de Sanden. "Ik zat in die periode alleen maar achter de computer, te luisteren naar muziek en te sms’en met mijn klasgenoten", vertelde ze eind 2017 aan Trouw.

"Als ik van school kwam, rende ik meteen naar boven. Als mijn moeder riep dat het eten klaar was, bleef ik alsnog een halfuurtje zitten. Tot ze nog een keer riep. Na het eten ging ik weer op de computer en daarna slapen."

Inmiddels verdient ze naar schatting zo'n anderhalve ton per jaar bij Olympique Lyon en kan ze haar moeder financieel bijstaan als die het nodig heeft. "Zij heeft mij geholpen naar het punt waar ik nu ben."


Van de Sanden heeft haar eigen lied, dankzij niemand minder dan Toni Peroni.

Alleen de echte publieksfavorieten worden geëerd met een eigen lied. Bij de mannen is de Noord-Ierse Will Grigg als geen ander toegezongen en is ook het lied voor onze eigen Virgil van Dijk een instant classic.

Het vrouwenvoetbal is qua aanzien nog met een inhaalslag bezig, maar Shanice van de Sanden heeft haar lied al binnen. Al tijdens het EK van 2017 slingerde Toni Peroni zijn 'Shanice' de wereld in, op de melodie van Denis van Blondie.

Toni Peroni ken je natuurlijk als drummer van vroeger Het Goede Doel en nu The Glamrocks, en als Toni uit het RTL-programma Toni & Tony: Zo Vader, Zo Zoon.

"Je moet elkaar de ruimte gunnen, maar tegelijk is er wel altijd het gezicht van de band. Bij Oranje is Shanice dat gezicht", zei Toni deze maand tegen Vice. Zijn ode aan Shanice van de Sanden is sinds juli 2017 ruim 16 duizend keer afgespeeld op YouTube. Dat houdt nog niet over, met 24 views per dag, maar daar komt vast verandering in als Van de Sanden de winnende goal maakt in de WK-finale.


Het salarisgat met de mannen maakt Van de Sanden iets kleiner door bedden te verkopen.

Shanice van de Sanden weet ook op commercieel gebied een slaatje te slaan uit haar opvallende verschijning. Waar topscorer Vivianne Miedema wat bijverdient met een boek voor jonge voetbalfans, verkoopt Van de Sanden sinds kort bedden voor fabrikant M-Line.

Laat ze zien wat je in de nacht hebt bedacht, luidt de slogan van de tv-commercial. Met andere woorden: Van de Sanden leeft haar droom.

Voor supermarkt Jumbo dook ze ook al eens de keuken in met zanger Douwe Bob, om te laten zien hoe je een Marokkaanse tajine bereidt.

Het is niet bekend hoeveel ze met deze schnabbels verdient. Het salarisgat met de mannen zal ze er niet mee dichten. Lionel Messi harkt het jaarsalaris van Van de Sanden binnen een dag bij elkaar.

Lees meer: