Drie potentiële kopers hebben zich gemeld bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en bij de Chinese aandeelhouder Anbang inzake een overname van verzekeraar Vivat.

Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Naar verluidt gaat het om de Duitse verzekeraar Allianz, Aegon en ASR. Geen van de verzekeraars wil tegen de krant inhoudelijk reageren.

Vivat is de voormalige verzekeringstak van SNS Reaal en voert onder meer de merken Zwitserleven, Reaal en ACTIAM. Nadat de bankverzekeraar door de Staat werd gered, kocht het Chinese Anbang Vivat in 2015 voor 1 euro.

Anbang in zwaar weer

Vivat staat officieel niet te koop, maar eigenaar Anbang verkeert nu zelf in zwaar weer nadat het te veel buitenlandse aankopen heeft gedaan. De onderneming kocht niet alleen verzekeraars, maar deed ook vastgoedinvesteringen en kocht verschillende hotels in Noord-Amerika, waaronder het prestigieuze Waldorf Astoria in New York.

De Chinese overheid stelde het bedrijf onder curatele en stak er geld in om het overeind te houden. Voormalig topman en oprichter Wu Xiaohui gaf in maart publiekelijk toe dat hij op frauduleuze wijze onder meer miljarden had opgehaald bij beleggers. Hij werd eerder deze maand veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor fraude en corruptie.

Volgens de Chinese autoriteiten heeft Anbang zich beziggehouden met illegale activiteiten die ook de financiële positie van het concern in gevaar hebben gebracht. Operationeel zou de situatie inmiddels weer stabiel zijn. De bewindvoerders zijn nu de hele organisatie aan het doorlichten.

Lees ook op Business Insider

Financieel directeur Matthew Rider van Aegon noemde Vivat eerder deze maand al een potentiële overnameprooi. “Dat is er wel een die waarschijnlijk op enig moment gaat gebeuren”, aldus Rider. Hij verwacht meer consolidatie op de Nederlandse verzekeringsmarkt.

Over of Aegon interesse heeft in Vivat hield hij zich op de vlakte. “Dan moet het strategisch en financieel kloppen. En uiteindelijk moet het ook waarde toevoegen voor onze aandeelhouders.”

‘Verzekeraars gaan op overnamepad’

Advies- en accountantsbureau KPMG voorspelde vorige week nog in een nieuw rapport dat de verzekeringsbranche mogelijk een grote golf overnames en fusies tegemoet gaat.

Verzekeraars zullen de komende jaren amper op eigen kracht groeien. Om winstgevend te blijven zullen ze daarom steeds vaker in de markt zijn voor andere bedrijven, aldus KPMG.

KPMG deed onder meer onderzoek onder tweehonderd bestuurders van verzekeringsmaatschappijen. Bijna driekwart van hen gaf aan in de komende drie jaar een overname te willen doen. Daarbij speelt niet alleen een groter marktaandeel een rol. Een groot aantal verzekeraars verwacht dat een overname of fusie ook bijdraagt aan vernieuwing, bijvoorbeeld door de aankoop van technologische startups.

De noodzaak de krachten te bundelen wordt in de verzekeringsbranche steeds groter, stelt KPMG. Traditionele maatschappijen krijgen steeds meer druk van nieuwe concurrenten en moeten inspelen op nieuwe behoeften van klanten. Daarnaast is het rendement van beleggingen afgenomen, mede door de huidige lage rentetarieven.