Premium content ophalen
  • Het goedkeuren van transacties op netwerken van cryptomunten kan veel energie slurpen.
  • Er is sinds kort een ETF op de markt die belegt in bedrijven in de cryptomarkt die oog hebben voor duurzaamheidsaspecten – niet alleen miners, maar ook chipfondsen.
  • De ETF is actief in een groeimarkt, maar de risico’s zijn ook groot.

ANALYSE – De koersen van veel cryptomunten zijn weer aardig hersteld na het slagveld dat in mei werd aangericht. Die koersduikeling volgde op een verklaring van Tesla-topman Elon Musk dat de autofabrikant klanten niet langer de mogelijkheid wilde bieden om hun auto’s af te reken met bitcoins, vanwege de enorme milieu-impact van de cryptomunt.

Het goedkeuren van transacties op de digitale logboeken (blockchains) van cryptomunten kan veel energie slurpen. De stroom die hiervoor wordt gebruikt komt grotendeels van fossiele brandstoffen.

Dit probleem speelt specifiek voor de bitcoin. Om dit in perspectief te plaatsen: het energieverbruik van één transactie met de bitcoin komt overeen met meer dan acht keer het energieverbruik voor 100.000 Visa-transacties.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Cambridge verbruikt de bitcoin per jaar 121,4 terawattuur. Dat is meer dan het totale energieverbruik van heel Nederland (108,8 terawattuur). Zelfs Argentinië (goed voor 121 terawattuur per jaar) moet het afleggen tegen de cryptomunt.

Inmiddels heeft Musk getwitterd dat Tesla de cryptomunt opnieuw als betaalmiddel zal accepteren, als de productie ervan duurzamer wordt. Gezien de heftige koersreactie van afgelopen voorjaar is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema is in de cryptomarkt.

Om duurzame beleggers toch blootstelling aan de cryptomarkt te bieden, heeft Viridi Funds onlangs een ETF op de markt gebracht die oog heeft voor milieu, sociale aspecten en goed ondernemingsbestuur, de zogeheten ESG-criteria. Het gaat om de Viridi Cleaner Energy Crypto-Mining & Semiconductor ETF (RIGZ) met de ISIN-code US02072L7551.

Premium content ophalen