• Er zijn meer dan 7.500 cryptomunten in omloop.
  • Veel beleggers denken hierbij alleen aan munten waarmee je kunt betalen.
  • Maar er zijn ook crypto’s die zijn gebaseerd op een platform of een slimme technologie.
  • Beleg je in crypto’s, wed dan niet op één paard, maar spreid je beleggingen.

Wie cryptovaluta zegt, zegt bitcoin. Dat is niet zo verwonderlijk, want dat is met afstand de belangrijkste cryptomunt. De totale marktkapitalisatie (aantal munten in omloop vermenigvuldigd met de koers) van de bitcoin bedraagt momenteel iets meer dan 1.000 miljard dollar.

De bitcoin is daarmee goed voor de helft van de totale marktkapitalisatie van de wereldwijde cryptomarkt. Of anders gezegd: die ene munt is even groot als alle andere cryptovaluta bij elkaar.

Cryptomunten: keuze in overvloed

Wie de cryptomarkt wil volgen kan dus niet om de bitcoin heen. Toch is het verstandig om wat verder te kijken, als je in crypto’s wilt beleggen. Want er is keuze in overvloed.

Wereldwijd zijn er meer dan 7.500 cryptomunten in omloop. Een deel daarvan heeft mogelijk bruikbare toepassingen voor de toekomst, maar het zullen zeker niet allemaal ‘winnaars’ worden.

Bij cryptobeleggingen denken de meeste mensen aan munten waarmee je (ook) kunt betalen, zoals bitcoin of ethereum. Maar er zijn ook talloze crypto’s waarmee je belegt in een slim algoritme of een platform.

Welke smaken zijn er grofweg?

Blockchaintechnologie

Hoe verschillende cryptomunten ook zijn, ze maken gebruik van één technologie: de blockchain. Hierbij worden financiële transacties, maar bijvoorbeeld ook documenten cryptografisch versleuteld en vastgelegd op een digitaal logboek via meerdere computers die met elkaar zijn verbonden.

Het eerste onderscheid dat je moet maken is tussen de bitcoin en altcoins.
Altcoins (een afkorting van alternative coins) zijn alle overige virtuele munten, die gebruik maken van een eigen blockchain. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan ethereum, stellar en cardano.

Tokens

Naast de bitcoin en altcoins zijn er ook nog tokens. Deze worden via een ICO (Initial Coin Offering) uitgegeven op een al bestaande blockchain, zoals die van ethereum.

Tokens kunnen van alles zijn, zoals een aandeel in een bedrijf, een eigendomsbewijs of een obligatie. Er zijn ook tokens waarmee je niet een deel van een bedrijf in handen krijgt, maar alleen meelift met de waarde van het bedrijf. Hoe succesvoller het bedrijf is is, hoe harder de waarde van de munt stijgt en vice versa.

Lees ook: Dit moet je weten over NFT’s, de digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Zoveel cryptomunten, zoveel toepassingen

De verschillen tussen cryptomunten zijn erg groot. Zo varieert het aantal munten dat in omloop is en zijn er grote verschillen in transactiesnelheden. Daarnaast heeft elke munt een andere toepassing.

Denk bijvoorbeeld aan het doen van betalingen, het uitwisselen van juridische documenten of het opslaan van informatie.

Om je een idee te geven van het enorme kleurenpalet van de cryptomarkt zetten we een enkele munten voor je op een rij.


1. Bitcoin

Deze cryptomunt is oorspronkelijk bedoeld om gedecentraliseerde transacties te doen. Maar de bitcoin geldt inmiddels ook - en vooral - als opslag van waarde.

2. Ethereum

Ethereum is een gedecentraliseerd platform gebaseerd op blockchaintechnologie waarmee transacties van geld of documenten kunnen plaatsvinden.

Aan ethereum zit ook een munt gekoppeld: de ether. Andere partijen betalen ethers voor transactiekosten en diensten op het ethereumnetwerk.

3. Cardano

Cardano is een gedecentraliseerd platform, opgezet door wetenschappers. Het wil het beste van alle werelden combineren, zoals veilige opslag van waarde, lage transactiekosten en schaalbaarheid. De ADA is de digitale munt van dit platform.

4. Polkadot

De polkadot is opgericht door een van de oprichters van ethereum die een betere versie van de ethereum-blockchain wilde ontwerpen. Deze munt wordt ook wel de ethereum-killer genoemd. Hierbij kunnen verschillende blockchains met elkaar samenwerken.

5. Elrond

Elrond is een blockchain-protocol dat met behulp van zogeheten sharding-technologie extreem snelle transacties mogelijk maakt. Hierbij past het netwerk zich automatisch en razendsnel aan op basis van de deelnemers en de vraag.

6. Stellar

Dit is een open platform dat internationale betalingen faciliteert. Hierbij maak je geld over in een bepaalde munt en komt het vervolgens in een andere munteenheid aan bij de ontvanger. Stellar heeft ook z’n eigen cryptomunt, de lumen.

Chainlink is een platform dat smart contracts voor de hele wereld beschikbaar wil maken. Dit zijn digitale contracten, waarin alle benodigde informatie over een transactie is opgenomen.

8. Litecoin

Litecoin is een afsplitsing van de bitcoin. Het is sneller en er kunnen meer munten mee worden gemijnd. Dit wordt ook wel het "digitale zilver" genoemd, als tegenhanger van het “digitale goud" (bitcoin).

9. Tether

Deze munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dit is een zogeheten stable coin, waardoor de koers van tether minder heftig schommelt dan van andere cryptomunten.

10. VeChain

Deze crypto brengt een hele productieketen van een product in kaart. Je kunt precies zien waar het product is gemaakt en uit welke onderdelen het bestaat. Het is opgericht door Sunny Lu, een voormalig medewerker van Louis Vuitton, die ten strijde wilde trekken tegen namaakproducten.

11. Monero

De monero is een altcoin die zich sterk richt op privacy. In tegenstelling tot bitcoin zijn transacties op het monero-netwerk niet voor iedereen in te zien. De identiteit van de betaler en de ontvanger en het bedrag worden weliswaar vastgelegd, maar zijn wel afgeschermd. Je kunt hiermee dus anoniem transacties doen.

12. Binance

Binance is een grote cryptobeurs die in China is opgericht, maar vanwege lokale regulering is verhuisd naar Malta. Via Binance kun je crypto’s verhandelen. Binance heeft ook een eigen cryptomunt: de binance coin.

13. XRP (ripple)

De ripple is een soort betalingsprotocol, dat financiële instellingen over de hele wereld met elkaar verbindt en hen de mogelijkheid biedt om realtime, eenvoudig en voordelig grensoverschrijdende betalingen te doen. Het is eigenlijk geen valuta, maar een back-end infrastructuur. De valuta achter ripple heet XRP.

Anders dan bij bitcoin is sprake van een gecentraliseerd netwerk, dat wordt onderhouden door één bedrijf.

14. Filecoin

Filecoin is een gedecentraliseerd opslagnetwerk waarmee iedereen digitale opslagruimte kan verhuren. Hierbij worden documenten opgesplitst in kleine stukjes en vervolgens opgeslagen op meerdere computers verspreid over de hele wereld.

Het geldt als veilig alternatief voor clouddiensten. Wie opslagruimte aanbiedt, krijgt in ruil daarvoor FIL-tokens.

15. Dogecoin

De dogecoin is begonnen als grap, maar deze munt is inmiddels doorgestoomd naar de top 5 van grootste cryptomunten.

Lees ook: Dogecoin stijgt weer explosief en is nu de op 4 na meest waardevolle cryptomunt – medebedenker legt uit hoe de parodiemunt mainstream werd

Doe je huiswerk

De bovenstaande vijftien crypto's vormen slechts een greep uit de duizenden crypto’s die verhandelbaar zijn. Hoewel veel cryptomunten meebewegen met de koers van de bitcoin, heeft elke munt zijn eigen karakteristieken, doelstelling en toepassing.

Het kan lastig zijn om de onderliggende technologie van een cryptomunt te begrijpen. Toch is het verstandig om je goed in een munt te verdiepen voor je erin belegt.

  • Door wie is de crypto ontwikkeld en met welk doel?
  • Hoeveel munten zijn er in omloop?
  • Wat zijn de voordelen?
  • Welke beperkingen heeft de munt?
  • Zijn er concurrerende munten?
  • Welke partijen maken gebruik van de munt of het platform?

Door je er goed in te verdiepen, verklein je het risico op een zeperd.

Daarnaast is het, net zoals met bijvoorbeeld aandelenbeleggingen, aan te raden om spreiding aan te brengen in je portefeuille en niet op slechts één paard te wedden. Selecteer dus bij voorkeur meerdere cryptomunten.

... en beperk je blootstelling

Tot slot is het verstandig om slechts een beperkt deel van je vermogen in te ruimen voor crypto’s. De blockchaintechnologie heeft alles in zich om een disruptieve technologie te worden, maar het is nog niet uitontwikkeld.

Het is net als bij alle andere nieuwe technologieën nog niet te zeggen welke partijen uiteindelijk zullen bovendrijven en welke crypto’s de slag zullen verliezen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over beleggen in cryptovaluta: