Vrijwel alle politieke benoemingen in Nederland komen tot stand door overleg via de partijkanalen, stelde politicus Jos van Rey (70) maandag. Hij deed dat op de eerste zittingsdag van zijn corruptieproces bij de rechtbank van Rotterdam.

Van Rey wordt onder meer verweten dat hij zijn geheimhoudingsplicht als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012 heeft geschonden. Dat punt in de tenlastelegging werd maandag besproken.

De oud-politicus wordt ervan beschuldigd sollicitatievragen te hebben doorgespeeld naar en sms-verkeer te hebben gevoerd met zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

‘Niks fout gedaan’

Van Rey ontkende maandag iets fout te hebben gedaan. Hij beschuldigde met name het CDA ervan eveneens politieke benoemingen te arrangeren. Die partij is naar zijn zeggen “wereldkampioen in benoemingen geweest”.

Over het motief voor zijn handelen in de burgemeestersbenoeming in Roermond was hij helder: “Dat er na honderd jaar eindelijk een VVD-burgemeester in Roermond zou komen.”

Om die reden "klankbordde" hij tevens met een andere sollicitant van VVD-huize. "Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveaus, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt", aldus Van Rey.

Daarna was het aan de kandidaten zelf. Deze werkwijze verhoogde volgens de politicus de kwaliteit van de keuze.

Gemeentewet verouderd

Van Rey stelt dat de Gemeentewet op het punt van geheimhouding is verouderd. "Uit langjarige ervaring weet ik dat het zo gebeurt. De wet is alleen ter bescherming van de namen van de sollicitanten."

Volgens hem wordt door alle partijen op lokaal, provinciaal en landelijk niveau "via de partijlijn" overleg gevoerd over kandidaten voor politieke functies. "Zo werkt dat in dit land'', aldus de voormalig wethouder in Roermond en oud-lid van de Eerste en Tweede Kamer namens de VVD.

Werven van stemmen

Van Rey staat op meerdere zittingsdagen tot en met juni terecht wegens onder meer het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Dinsdag moet hij zich verantwoorden voor een volgende punt op de aanklacht, het werven van stemmen en volmachten bij verkiezingen.

In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling van de zaak. In mei volgen het requisitoir van het Openbaar Ministerie en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl