Nog maar anderhalf tot twee weken, dan barst voor veel Nederlanders de jaarlijkse zomervreugde weer los. Gepakt en gezakt stapt Nederland massaal in auto, trein of vliegtuig om de noodzakelijke verpozing en verstrooiing in den vreemde te zoeken.

Ga je op vakantie, dan is het wel handig om een aantal financiële zaken af te tikken.

Het blijft namelijk irritant als je aankomt op je vakantiebestemming buiten Europa en ontdekt dat je betaalpas het niet doet. En als je dan toch een dag op een bloedheet politiebureau doorbrengt met het invullen van onbegrijpelijke schadeformulieren, is het een prettig gevoel te weten dat je ook daadwerkelijk verzekerd bent tegen de schade.

Business Insider bekeek welke zaken je nog meer moet toevoegen aan je to-do-lijstje voor je op vakantie gaat. Dit zijn de 11 dingen waar je zeker nog even naar moet kijken.


1. Check of je reisverzekering  je dekt bij alles wat je gaat doen. Denk aan ‘extreme sporten’ zoals duiken of rotsklimmen, of het huren van een scooter.

Zoek je bewust meer risico tijdens je vakantie? Bijvoorbeeld door te gaan duiken, raften of het beoefenen van een andere (gevaarlijke) sport? Dan moet je dit echt meeverzekeren in je reisverzekering.

Kies je niet voor een dekking ‘gevaarlijke sporten’ en overkomt je wat tijdens het duiken, kanoën of skiën, dan dekt je reisverzekering deze kosten niet.


2. Check of je goed gedekt bent voor zorgkosten, vooral buiten Europa. Vraag voor een reis in Europa een EHIC-pas aan.

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Het is een gratis Europese ziekteverzekeringskaart waarmee je medische zorg krijgt als je ziek wordt tijdens een vakantie in Europa.

De EHIC is geldig in de EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Je krijgt dan zorg volgens de regels van je vakantieland en dit betekent dat zorgverleners jou hetzelfde behandelen als de mensen die in dat land verplicht verzekerd zijn.

Pas op! De EHIC is geen alternatief voor een reisverzekering en dekt bijvoorbeeld geen particuliere gezondheidszorg als kosten voor repatriëring, verloren of gestolen eigendommen of medische zorg op een cruiseschip.


3. Huur je een auto? Check ook de verzekeringen. Met een online verzekering ben je voor een paar tientjes volledig gedekt, veel goedkoper dan als je aan de balie een verzekering sluit.

Meestal is een autoverzekering een verplicht nummer wanneer je een auto huurt, maar controleer het altijd even. En bedenk dat alles wat je niet vooraf, maar pas bij de balie in het buitenland regelt, je enorm veel kan kosten. Vaak is het goedkoper om vooraf alles via een verzekeringsbemiddelaar te regelen.

Lees meer: Auto huren op vakantie: zo voorkom je nare verrassingen met dure verzekeringen


4. Activeer je betaalpas om buiten Europa te pinnen.

Met de betaalpas van elke Nederlandse bank kun je terecht bij geldautomaten door heel Europa. Daarbuiten is het een ander verhaal. In de meeste gevallen moet je dan je pas activeren voor het werelddeel waar je heengaat.

Zo voorkom je dat je in een ver land zonder cash komt te zitten en gebruik moet maken van creditcard of andere dure opties.

Lees meer: Op vakantie met creditcard en betaalpas: wat is voordeliger?


5. Met je eigen auto op reis? Check of je recht hebt op pechhulp.

Om erachter te komen of je autoverzekering ook geldig is op jouw vakantiebestemming, moet je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto is verzekerd.

Sommige dekkingen van een autoverzekering gelden overigens niet in het buitenland. Denk hierbij aan het regelen van vervangend vervoer en pechhulp. Voorkom onnodige kosten en check of je dit hebt verzekerd.


6. Met een caravan? Check of die ook verzekerd is.

Een caravanverzekering is niet wettelijk verplicht: is je caravan gekoppeld aan je auto en berokken je anderen hiermee schade, dan valt dit onder je wettelijk verplichte WA-dekking van je autoverzekering.

Is de caravan niet gekoppeld en ontstaat er schade, dan is die meestal gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.Een caravanverzekering is er dus vooral voor jezelf. Gevalletje stormschade wordt dan al gauw gevalletje eigen kosten.


7. Zorg dat je tolvignets hebt voor de auto als landen die eisen.

Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië eisen dat je een vignet hebt als automobilist. Die kun je eenvoudig online bij de ANWB bestellen.

Voor Oostenrijk kun je kiezen voor een vignet dat 10 dagen geldig is (12,15 euro), 2 maanden (29,75 euro) of 1 jaar (92,15 euro). Een Zwitsers Autobahnvignet is standaard 1 jaar geldig en kost 39,45 euro.


8. Check of je overal mag rijden met je auto. Sommige steden hebben milieuzones.

Voor steeds meer landen heb je een milieusticker nodig. Duitsland telt verschillende milieuzones met milieustickers (Umweltplaketten) die 13,95 euro kosten.

Ook Parijs en Lyon kennen milieuzones waarvoor je een ecovignet nodig hebt. Zo'n sticker heet officieel "certificat qualité de l'air", maar wordt ook CQA of vignette Crit’Air genoemd.

Er zijn stickers in zes categorieën: 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs). De categorie wordt bepaald door het type voertuig (auto, motor, bromfiets, enzovoort), de mate van CO2-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig.

De groene sticker is voor de schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof). Voor deze voertuigen gelden er geen beperkende milieumaatregelen.

Lees meer: Op vakantie met een (oude) auto? Let op de milieuzones in Europa en bespaar een hoop geld


9. Maak een vakantiebegroting.

"Voordat u op vakantie gaat moet u vaak een aantal dingen regelen. Een goede voorbereiding verhoogt uw vakantieplezier." De open deur is afkomstig van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budget Voorlichting.

Op hun site vind je tips voor het maken van budgetten, waar je op moet letten, et cetera.


10. Buiten Europa: houd je mobiele kosten in de hand met een lokale simkaart.

Behoort roaming binnen Europa tot het verleden, buiten Europa kan mobiel bellen of even online gaan een peperdure grap zijn.

Let daarom op de volgende zaken als je op vakantie gaat buiten Europa: gebruik wifi, zet de functie 'dataroaming' uit, schakel dataverslindende apps uit, koop een bundel bij je eigen provider of schaf een plaatselijke simkaart aan.

Wil je kunnen navigeren in het buitenland? Dan is het handig om de kaarten van Google Maps te downloaden.


11. Heb je kinderen? Geeft ze vakantiezakgeld als onderdeel van hun financiële opvoeding.

Kinderen vinden gratis geld vast een heel goed idee. Probeer als je ze vakantiezakgeld geeft dus je poot stijf te houden, als ze het in één keer verbrassen en daardoor andere leuke dingen zullen moeten laten staan.


Op de hoogte blijven van alle geldzaken? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief over personal finance.