• De uiterste datum waarop de belastingaangifte binnen moet zijn is verplaatst van 1 mei naar 8 mei.
  • De Belastingdienst verlengt de inlevertermijn vanwege de storing die dagenlang zorgde voor problemen bij het doen van online aangifte.
  • Volgens de Belastingdienst is de technische storing inmiddels voor een deel opgelost, maar is het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen nog altijd minder dan normaal.

De Belastingdienst verlengt de termijn om belastingaangifte te doen over 2020 met een week vanwege de ontstane storing bij de fiscus. Daar hadden veel mensen last van die deze week aangifte wilden doen. De inlevertermijn loopt nu tot 8 mei, in plaats van tot 1 mei.

Inmiddels komen er weer zo’n 10.000 aangiften per uur binnen. Het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen, is nog steeds minder dan normaal. “We lijken erin geslaagd te zijn om de technische storing op te lossen die zorgde voor problemen bij het doen van online aangifte. Aangifte doen wordt weer beter mogelijk”, belooft de Belastingdienst.

Van mensen die al waren begonnen met het invullen van hun belastingaangifte maar vanwege de storing niet verder konden zijn de ingevulde gegevens bewaard. Wanneer ze later terugkomen kunnen ze volgens De Belastingdienst gewoon doorgaan waar ze gebleven zijn.

De problemen doen zich niet alleen voor bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2020, maar ook bij onder meer aangiftes van erfbelasting en schenkbelasting, het downloaden van inkomensverklaringen en het aanvragen, wijzigen of stopzetten van een voorlopige aanslag over 2021.

De Belastingdienst heeft al sinds de start van de aangiftecampagne te maken met de ernstige technische storing. “We hebben vooraf veel getest, toen zijn de problemen niet ontdekt”, aldus de fiscus. Naar de oorzaak van de storing wordt nog steeds gezocht.

Niet iedereen had met de problemen te maken. Donderdagmiddag hadden ruim een half miljoen mensen wel succesvol aangifte gedaan via de website van de Belastingdienst en via de app.

Ook de termijn om uitstel aan te vragen en de garantietermijn worden met een week verlengd. Iedereen die voor 8 april aangifte doet, krijgt voor 1 juli bericht. Wie voor 8 mei uitstel aanvraagt, heeft tot 1 september de tijd om aangifte te doen.

Lees deze nuttige tips voor je belastingaangifte:

Lees ook op Business Insider